czerwca 03, 2015

Kompot z rabarbaru


 
Nie przepadam za słodkimi napojami ze sklepu, zdecydowanie wolę wypić domowy sok lub kompot. Jako że trwa sezon na rabarbar, proponuję orzeźwiający klasyk w postaci pięknego, bladoróżowego kompotu z rabarbaru. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy pokroić łodygi, zalać wodą i w przeciągu 20 minut możemy delektować się pysznym, kwaśno-słodkim napojem. Smacznego:)

ok. 8 grubych łodyg rabarbaru,
ok. 7 szklanek wody,
cukier (do smaku)

Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 1 cm). Wrzucić do wrzącej wody z cukrem, gotować do miękkości około 20 minut. Gdyby kompot był za kwaśny, dodać cukru lub wody. Gotowy napój można przecedzić przez sitko starannie wyciskając miąższ rabarbaru.

21 komentarzy:

  1. Idealny na dzisiejszy gorący dzień

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny :) dawno nie piłam kompotu z rabarbaru :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne orzeźwienie!! poproszę szklaneczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kompot z rabarbaru, dodatkowo dodaje do niego truskawki. :) Niestety nie można pić go za dużo, ponieważ szczawiany źle wpływają na kości. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzeźwienie, idealny kompot na dzisiejsze upały.

    OdpowiedzUsuń
  6. narobilas mi tylko smaku ;(

    OdpowiedzUsuń
  7. O! I to jest idealny przepis dla mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie kompociki a zwłaszcza z rabarbaru :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię, u mnie w domu dosładzamy cukrem z wanilią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny kompocik. Nie piłam go już od lat. Taka szklaneczka zimnego, rabarbarowego byłaby teraz jak znalazł! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na upał bardzo smaczny kompot, który ugasi niejedno pragnienie. Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny klasyk. Bardzo lubię kompoty. Zwłaszcza wiosną, latem pije się ich dużo. Jest wiele owoców sezonowych. Kompoty są dużo zdrowsze niż soki kartonowe ze sklepu. Taki rabarbarowy jest pyszny. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny klasyk. Bardzo lubię kompoty. Zwłaszcza wiosną, latem pije się ich dużo. Jest wiele owoców sezonowych. Kompoty są dużo zdrowsze niż soki kartonowe ze sklepu. Taki rabarbarowy jest pyszny. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. schłodzony fantastycznie gasi pragnienie :) pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam kompoty. Ten z rabarbaru pokochałam odkąd mam działkę i własny rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kompot z rabarbaru to wspomnienie mojego dzieciństwa, piłam go dużo i z uwielbieniem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger