września 05, 2017

Bułki razowe na zakwasie / Whole Wheat Sourdough Rolls


Dziś polecam jedne z lepszych bułeczek jakie upiekłam -chrupiące bułki na zakwasie, z twardą skórką i dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Najlepsze do stworzenie zdrowych kanapek, smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na bułki:)

na 8 bułeczek:

150 g aktywnego zakwasu żytniego,
łyżeczka suchych drożdży,
300 g mąki pszennej,
100 g mąki pszennej razowej,
200 ml ciepłej wody,
2 łyżki oleju,
czubata łyżka miodu,
łyżeczka soli

Połączyć wszystkie składniki oprócz oleju, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać tłuszcz, wyrabiać jeszcze 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Naciąć każdą bułeczkę ostrym nożem (jeśli skórka ma być bardziej chrupiąca, można posmarować glazurą jak do kazjerek), piec w 230 stopniach około 15-20 minut.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

for 8 rolls:

150 g of active sourdough starter,
1 tsp of dry yeast,
300 g of flour,
100 g of whole wheat flour,
200 ml of warm water,
2 tbsp of oil,
1 heaping tbsp of honey,
1 tsp of salt

Combine all the ingredients, except oil. Knead for about 10 minutes and gradually add oil. Knead for additional few minutes, util smooth and elastic. Cover with kitchen towel, place somewhere warm and let it sit for about an hour. Form 8 rolls out of the dough, place them on a tray covered with parchment paper. Cover and let it rise for additional 30 minutes. Cut the surface of each roll with a sharp knife (if you like crusty rolls, smear every roll with glaze) and bake in 230 C for about 15 to 20 minutes. Enjoy:)



38 komentarzy:

  1. They look bakery perfect! An excellent recipe, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :) Bardzo lubię domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Na śniadanko idealne

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają bułeczki razowe ☺ Bardzo lubię chrupiącą skórkę bułek ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo, wyglądają pysznie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wyglądają pysznie, chrupiąco i w ogóle mioodzio!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wyglądają znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I truly am thankful for this wonderful wonderful food you share here and appreciate the sharing of recipes specially .
    these buns look compelling!!!
    loved all the food you shared below too .
    specially cookies as never tried before

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają cudownie! Poproszę z dostawą do domu! A tak serio, może w jakiś weekend spróbuję upiec własne...

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
    Nigdy się nie spotkałam z taką wersją bułeczek.
    Świetna propozycja.
    Pozdrowionka popołudniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie się upiekły. Jak z najlepszej piekarni. Co domowe, to najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poproszę o taką jedną, albo i kilka :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. tes petits pains sont magnifiques et surement délicieux
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym takie ciepłe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja się już przejadłam takimi bułkami :D
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. O bułkach na zakwasie jeszcze nie słyszałam :) Piękne

    OdpowiedzUsuń
  18. These rolls look perfect!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy, skoro jest zakwas,muszą być drożdże? Bo tego nie rozumiem. Nie robię nic z drożdżami, więc pytam.Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz dojrzały zakwas, to nie musisz w zasadzie dodawać drożdży, ale dodając je, masz pewność, że bułki szybciej urosną. Po prostu na samym zakwasie może się wydłużyć czas ich przygotowania. Ja zawsze dodaję drożdże, kiedy przygotowuję te bułki. Pozdrawiam:)

      Usuń
  20. A może jakiś przepis na pełnoziarniste :)

    Buziaki :*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  21. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpowiedzUsuń
  22. Nic tylko zrobić super, bogate kanapeczki z takich bułeczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  23. a great entry, it's a pleasure to always stop by here, happy day !!
    👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  24. Look great & delicious this bread! xoxo.

    OdpowiedzUsuń
  25. Domowe najlepsze, ja robiłam ostatnio bułki z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  26. rzadko robię bułki, przeważnie chleb. Wyrosły Ci wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger