grudnia 07, 2017

Jajka po meksykańsku / Mexican Style Eggs

Arabska shakshouka, czyli jajka sadzone w sosie pomidorowym to rewelacyjne danie na szybki obiad lub kolację. Ostatnio wymyśliłam jej inną wersję, inspirowaną kuchnią meksykańską. W moim pikantnym sosie znalazły się czerwona fasola, kukurydza, papryka i pomidory. Wyszło bardzo smaczne danie, które wspaniale smakuje z chrupiącym pieczywem.  Smacznego:)

4 jajka,
około szklanki passaty lub puszka pomidorów (w sezonie używamy świeżych pomidorów),
ok. 1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki czerwonej fasoli,
1/2 szklanki kukurydzy,
mała czerwona papryka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, chili, oregano, kumin/kmin rzymski (do smaku)

 Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut z paskami papryki, dodać drobno posiekany czosnek.Zalać całość pomidorami i wodą, dodać pozostałe warzywa, dusić do zgęstnienia sosu, doprawić. Do gorącego sosu ostrożnie wbić jajka, przykryć, dusić do ścięcia się białka. Posypać natką pietruszki.

ENGLISH:

4 eggs,
approx. 1 cup of passata or 1 can of tomatoes,
1/2 cup of water,
1/2 cup of red kidney beans,
1/2 cup of corn,
1 red bell pepper,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
few tbsp of chopped parsley,
salt, pepper, chili, oregano, cumin (to taste)

Heat a small amount of oil in a pan, add  finely chopped onion and strips of pepper. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Pour in the passata and water, add the remaining vegetables, season well and simmer, until thickens. To the simmering sauce, crack in the eggs. Cover and simmer, until set to your likening. Sprinkle with parsley. Serve with crusty bread. Enjoy:)


39 komentarzy:

  1. This makes a great protein rich meal for weekdays!

    OdpowiedzUsuń
  2. sycący pomysł na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłam przed chwilą syty obiad, ale jeszcze miejsce na tą pyszność by się znalazło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe, przepyszne jajka! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak przygotowanych jajek jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się ten pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna, a zarazem smaczna potrawa :) Kolorowo i smacznie :)

    Pozdrawiam Panią serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Love this, my kind of food! Great mix of ingredients. Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam ostatnio takie jajka, niestety nie przypadły mi do gustu ;(

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba wypróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Całkiem niedawno miałem wielką fazę na szakszukę! (wybacz taką pisownię) Zawsze robiłem ją w sposób tradycyjny, ale teraz na pewno wypróbuję Twoją propozycję :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz widzę, ale z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego sposobu na jajka jeszcze nie znałam, ależ to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. c'est un plat que j'aime beaucoup délicieux
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, bardzo pożywne i lepsze niż jaja solo

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak, jak już pisałam nieraz uwielbiam meksykańskie smaki! Podoba mi się idea takiego dania.
    Całość śliczna i na pewno smaczna.
    Czarujesz przepiękne wspaniałości.
    Pozdrowionka piątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sounds and looks very tasty!
    I love eggs.
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  17. Ojej, pierwszy raz spotykam się z takim przepisem :O

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda super, a czy można zamiast kukurydzy użyć soczewicę, albo ciecierzycę>
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego dania niestety nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O jak smacznie, ja robiłam pierogi meksykańskie polecam <3 Może wzajemna obserwacja >?
    Zapraszam na nowy post<3 oraz
    Instagram.

    OdpowiedzUsuń
  21. Chetnie bym zjadła takie śniadanko.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nabrałam ochoty na takie danie,wygląda pysznie.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. No to jutro robię na śniadanie. :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajny pomysł na nieco inną szakszukę :) Jak dla mnie zapowiada się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. takie śniadania to ja bardzo lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super, lubię jajka na śniadanie, a takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Takiej wersji z jajkami jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger