grudnia 27, 2017

Sałatka Detoks z komosą i pieczoną papryką / Quinoa and Roasted Pepper Detox Salad

Po Świętach zazwyczaj potrzebuję trochę odpocząć od ciężkich, tłustych. tradycyjnych potraw. Na poświąteczną kolację warto przygotować sobie wtedy lekką i bardzo zdrową sałatkę - moja składa się z samych dobrych produktów: komosy ryżowej, prażonych pestek, słodkiej, pieczonej papryki i mnóstwa innych warzyw. Pestki granatu możemy tu zastąpić suszoną żurawiną lub kompletnie pominąć te dodatki - ich słodycz dobrze się jednak komponuje ze słonym smakiem fety. Komosę możemy wymienić na kaszę jaglaną lub brązowy ryż ugotowany na sypko. Smacznego:)

na 2 duże porcje:
2 duże garście roszponki,
duża czerwona papryka,
kilka plastrów sera feta,
1/3 ogórka,
mały pomidor (opcjonalnie),
pół czerwonej cebuli,
kilka łyżeczek soku z cytryny,
kilka łyżeczek pestek granatu,
ok. 200 g brokułu ugotowanego na parze,
garść pestek słonecznika i dyni,
ok. 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej

na dressing:
kilka łyżeczek miodu,
kilka łyżeczek soku z cytryny,
ok. 1/5 szklanki oliwy,
szczypta suszonych ziół, najlepiej greckich,
szczypta granulowanego czosnku, sól, pieprz

Pestki podprażyć na suchej patelni. Paprykę piec w całości w  200 stopniach, około 15 minut lub do miękkości i momentu, gdy skórka ściemnieje. Włożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 10 minut. Po tym czasie ostudzić paprykę, delikatnie obrać ze skórki i pozbawić gniazd  nasiennych. Pokroić w paski. Cebulę pokroić w półplasterki, wycisnąć na nie kilka łyżeczek soku z cytryny, odstawić do lekkiego zamarynowania na około 15 minut. Na talerzach układać porcję sałaty, pokrojone w kostkę pomidory i ogórka, marynowaną cebulę i pozostałe warzywa. Posypać całość pestkami granatu i ziarnami słonecznika i dyni, wkruszyć ser feta. Przygotować dressing: oliwę połączyć z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami (do smaku). Polać sałatkę.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



ENGLISH:

for 2 large portions:

a big handful of lamb's lettuce,
1 large red bell pepper,
few big slices of feta cheese,
1/3 of a diced cucumber,
1 tomato, diced (optional),
1/2 of a red onion,
few tsp of lemon juice,
few tsp of pomegrnate seeds,
200 g of steamed broccoli florets,
few tsp of sunflower and pumpkin seeds,
approx. 3/4 cup of cooked quinoa

for the dressing:
few tsp of lemon juice,
few tsp of honey,
approx. 1/5 cup of olive oil,
granulated garlic, greek dry herbs, salt and pepper (to taste)

Roast the sunflower and pumpkin seeds on a dry pan, set aside. Bake the whole pepper in 200 C for about 15 to 20 minutes or until tender and dark. Place in a bowl, cover with plastic wrap and let it sit for about 10 minutes. Let the pper cool for a bit and gently remove the skin and seeds. Cut into strips. Cut the onion into half moons, sprinkle with some lemon juice and let it marinade for about 15 minutes. Place all the vegetables on prepared plates, sprinkle with cheese and seeds. Prepare the dressing: combine all the ingredients, to taste. Pour some dressing all over the salad. Enjoy:)

27 komentarzy:

  1. Dobrze jest powrócić do takiego warzywnego jedzonka po świętach :) My dziś kończymy sałatkę jarzynową ale bez majonezu ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. I want some too! Looks so pretty, healthful and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak apetycznie wygląda ta sałatka i ma świetneie dobrane składniki, że... porywam jedną miseczkę tej sałatki i znikam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie treściwe i kolorowe sałatki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka sałatka świetna na poświąteczny odpoczynek:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. ten przepis to coś dla mnie. Często przygotowuję sobie sałatki, ale jeszcze nigdy z granatem. Musze wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. po świętach taka sałatka jak najbardziej sprawdzi się jako lekki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepadam za sałatkami. Przepis zabieram:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też po świętach lubię takie lekkie, zielone sałatki :) Detoks jest naprawdę potrzebny

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pieczoną paprykę. :) Tak samo jak ser feta.

    OdpowiedzUsuń
  11. That would be perfect for me! I love quinoa.
    Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  12. Linda postagem.
    Feliz 2018.
    Abraços

    https://glamour-02.blogspot.com.br/

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, że coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. hmmm może wypróbuje ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Osobiście musiałabym wykluczyć paprykę ponieważ akurat nie lubię jej ale wszystkie pozostałe składniki jak najbardziej mi odpowiadają, więc będę musiała wypróbować Twój przepis bo na zdjęciu wyglada bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczne połączenie, a do tego tyle zdrowych składników w jednym ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie! Będzie idealnym elementem styczniowej diety :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Sałatka wygląda apetycznie i chętnie takiej bym zjadła po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prosta do przygotowania sałatka :) Ta sałatka pysznie wygląda :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  20. sałatka samo zdrowie :) takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Taką sałatkę to bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger