maja 07, 2021

Tradycyjny murzynek z wiśniami

Tradycyjny murzynek z wiśniami przepis
Tradycyjny murzynek z wiśniami 

Tradycyjny murzynek z wiśniami przepis

Tradycyjny murzynek z wiśniami przepis

Dziś na podwieczorek poleca się tradycyjny murzynek z wiśniami - taki, jakie piekły nasze mamy i babcie, z ubijaniem białek i odkładaniem części masy na polewę. 

Murzynek z wiśniami jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale należy pamiętać o dokładnym ubiciu białek na sztywno. Ciasto można upiec z wiśniami ze słoika, mrożonymi lub świeżymi w sezonie. Owoce ze słoika lub rozmrożone należy bardzo dokładnie odsączyć przed użyciem. 

Tradycyjny murzynek to jedno z suchych ciast, ale kwaskowate wiśnie nadają mu więcej wilgoci. Aby był bardziej wilgotny, warto nakłuć wierzch ciasta po upieczeniu, by polewa mogła dostać się również do środka. Takie ciasto świetnie smakuje z filiżanką kawy, herbaty lub mleka. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasta :)




Tradycyjny murzynek z wiśniami, składniki:


na podłużną foremkę keksówkę o wymiarach 11x27 cm

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml


250 g masła,
2 szklanki mąki,
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (może być trochę mniej),
4 jajka,
1/2 szklanki wody,
3 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
180-200 g wydrylowanych wiśni plus łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do obtoczenia owoców,
ew. wiórki kokosowe do posypania

Tradycyjny murzynek z wiśniami, przygotowanie:


Masło, przesiany cukier puder i wodę podgrzewać do rozpuszczenia się składników, zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić do ostygnięcia (masa nie będzie bardzo gęsta), ale odłożyć 1/3 szklanki do polania upieczonego ciasta.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Ostudzoną masę zmiksować z żółtkami, a następnie z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (miksujemy tylko do połączenia składników). Delikatnie połączyć ubite białka z ciastem (ja robię to szpatułką). Wiśnie obtoczyć w mące. Połowę ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyłożyć część wiśni, przykryć resztą ciasta, dodać kilka wiśni na wierzch, wyrównać. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Nakłuć wierzch ciasta wykałaczką i oblać pozostałą polewą, opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Old Fashioned Polish Cocoa Cake with Cherries:

250 g of butter,
2 cups of flour,
1 1/2 cups of powdered sugar (or less),
4 eggs,
1/2 cup of water,
3 tbsp of cocoa,
2 tsp of powdered sugar,
180-200 g of sour cherries (fresh, defrosted or from a jar / can) plus 1 tbsp of flour or corn starch
some coconut shavings, optional

Melt butter with powdered sugar and water. Add cocoa and whisk. Set aside, to cool for a bit, but take 1/3 of the mixture and reserve it for the glaze.

Seperate the egg yolks from the whites. Beat egg whites, until stiff. To the yolks, add cooled butter cocoa mixture. Mix with flour and baking powder (mix just to combine). Fold in the egg whites. Sprinkle your cherries with some flour. Place half of the batter into the pan lined with baking paper (11x27cm), add half of the fruit, cover with the rest of your batter and add more fruit on top. Bake in 180 C for about 50 to 60 minutes. Using a toothpick, puncture the top of the cake and pour over reserved glaze. Sprinkle with coconut.

19 komentarzy:

  1. Any bake with sour cherries is a favorite of mine. The cocoa and the butter in your recipe, greatly contribute to its deliciousness.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam murzynka 😁!!! Ciacho z pewnością potowarzyszy mojej niedzielnej kawce 😁!!! Pozdrawiam serdecznie 😊!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW, this cocoa and cherry cake sounds truly scrumptious...I simply HAVE to try it!!
    Thank you so much for sharing 😊😊

    Have a super weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie czekolady i wiśni jest genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. That sounds wonderful - and the addition of sour cherries would make all the difference. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh now that sounds really good.

    OdpowiedzUsuń
  8. wszystkie czekoladowe ciasta uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. mouthwatering :)

    loved the recipe dear Natalia !
    blessings to you and loved ones my talented friend!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mama podobny robi i jest pyszny. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham murzynka i powiem, że już na sam widok mam smaka. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks like a very nice recipe but when I translated it into English a few strange things happened. Is there actually whiskey in the ingredients? Your method says to add some so just wondering how much,I couldn't see it in the list of ingredients.Is it actually icing sugar you use,not caster sugar.I love chocolate cake with cherries. such a delicious combination.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, there is no whiskey here! Yes, it's icing sugar, but you can use whatever you gave on hand, icing sugar melts faster, that's why I use it here.

      Usuń
  13. To już wiem, jakie ciasto upiekę w piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zawsze lubiłam murzynka, ale u mnie nigdy nie piekło się z wiśniami czy innymi dodatkami. Muszę kiedyś wypróbować taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jedno z ulubionych ciast mojej siostry

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger