kwietnia 19, 2024

Brzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką)

Brzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką)
Brzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką)



Brzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką)

Brzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką)

Brzoskwiniowy Obłok to pyszne warstwowe ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką. Biszkopt z brzoskwiniami i kremem budyniowym to wspaniały deser dla gości, mimo wielu warstw jest prosty w przygotowaniu.

Mój przepis na mały biszkopt z 3 jaj uda się nawet początkującym - nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada. To podstawa wielu moich wypieków.

Brzoskwiniowy obłok z galaretką i bitą śmietaną zawiera również pyszny krem budyniowy. Podczas przygotowania kremu należy pamiętać, by masło oraz budyń były w takiej samej temperaturze (pokojowej; budyń musi być całkowicie wystudzony, a masło miękkie). Pamiętajcie, by budyń gotować do momentu wyraźnego zgęstnienia.

Jaka galaretka pasuje do brzoskwini? Wybierzcie brzoskwiniową, pomarańczową lub cytrynową, nada się również malinowa. W sezonie można zamienić brzoskwinie na truskawki, maliny, borówki lub inne owoce.

Biszkopt z brzoskwiniami z puszki, galaretką i budyniem to fantastyczne, wilgotne, kremowe ciasto na weekend i  różne okoliczności. Bardzo polecam, smacznego :)

Polecam również moje pyszne Ciasto Aurora z brzoskwiniami i kokosem na dużą blachę:



TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta z brzoskwiniami z puszki :)

Brzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką), składniki:

na blaszkę o wymiarach 24x24 cm:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:


na biszkopt:

3 jajka,

1/2 szklanki cukru,

100 g mąki pszennej,

czubata łyżeczka proszku do pieczenia


ok. 1/3 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu


na krem budyniowy:

100 g masła w temperaturze pokojowej,

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (w opakowaniu 40 g),

375 ml mleka,

2 i pół łyżki cukru pudru (lub do smaku)


1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa albo cytrynowa

puszka brzoskwiń (850 g)


na piankę śmietankową:


200 g śmietanki kremówki 36 %,

łyżeczka żelatyny plus 3-4 łyżki wody,

cukier puder do smaku


Brzoskwiniowy Obłok (ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką), przygotowanie:

Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę (zajmie to około 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy jajecznej, posypując delikatnie po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18-20 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu ściąć spieczoną skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. 

W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć trochę mniej wody). Odstawić do zgęstnienia (można włożyć do lodówki, by galaretka szybciej tężała).

Na biszkopcie ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką (powinna wyraźnie gęstnieć, nie może być zbyt płynna, bo wsiąknie w ciasto). Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotować piankę śmietankową: żelatynę zalać kilkoma łyżkami chłodnej wody. Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją na parze. Ubić śmietankę prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Delikatnie ubić rozpuszczoną żelatynę przez kilka sekund, aż powstaną bąbelki (to powoduje, że w masie ze śmietaną nie powstają grudki). Stopniowo dodawać do żelatyny 3-4 łyżeczki ubitej śmietany  i szybko mieszać trzepaczką. Połączyć całość krótko mikserem i wyłożyć na krem budyniowy (gdyby mimo wszystko w śmietanie z żelatyną zrobiły się grudki, można delikatnie podgrzać mieszankę, grudki znikną). Na wierzch zetrzeć czekoladę. Chłodzić kilka godzin do całkowitego stężenia.


4 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger