![]() |
Ciasto na pizzę neapolitańską przepis |
Ciasto na pizzę neapolitańską
Ciasto na pizzę neapolitańską czyli ciasto na pizzę długo dojrzewające z minimalną ilością drożdży gwarantuje, że Twoja pizza neapolitańska w piekarniku będzie pyszna, wspaniale wypieczona, po prostu najlepsza na świecie w warunkach domowych. Jak zrobić ciasto na pizzę włoską?
Pizza neapolitańska oryginalny przepis
Ciasto na pizzę neapolitańską 24 h, to przepis na klasyczną włoską pizzę według wytycznych AVPN. Wymaga użycia mąki 00 i tylko szczypty drożdży. Swój smak i charakterystyczną strukturę zapewnia jej długie dojrzewanie. Domowy przepis na pizzę neapolitańską w piekarniku ma to do siebie, że na delektowanie się pizzą trzeba niestety trochę poczekać, ale samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste.
Pizza neapolitańska w piekarniku przepis
Pizza neapolitańska w piekarniku upiecze się idealnie jeśli użyjesz kamienia do pizzy - to naprawdę świetny gadżet kuchenny, dzięki któremu każda pizza wyjdzie idealnie. Taki kamień należy najpierw porządnie rozgrzać - zgodnie z instrukcją użytkowania. Pizza neapolitańska bez trudu upiecze się na kamieniu przy użyciu łopatki do pizzy - dzięki niej naprawdę łatwo przełożyć ciasto na pizzę włoską do pieca.
Włoskie przepisy
Pizza neapolitańska w piekarniku to tylko jeden ze wspaniałych przepisów włoskich do wykorzystania w domu (TUTAJ znajdziesz wszystkie moje przepisy inspirowane kuchnią włoską). Bardzo polecam również poniższe przepisy:
Zobacz również pysznego kurczaka a'la pizza:
Ciasto na pizzę neapolitańską
przepis
Przepis na klasyczną pizzę neapolitańską wg. wytycznych AVPN
Ciasto na pizzę neapolitańską, składniki:
(na 4 kulki po 260 g)
645 g mąki na pizzę (typ 00)
400 g wody
20 g soli
0,4 g drożdży świeżych lub 0,2g drożdży suchych (to dosłownie szczypta drożdży, nie sposób jej odmierzyć, ja zawsze robię to ,,na oko")
Ciasto na pizzę neapolitańską, przygotowanie:
Połączyć całą wodę i drożdże. Stopniowo dodawać mąkę i sól cały czas mieszając / miksując hakami do ciasta drożdżowego. Po dodaniu całej mąki dokładnie zagniatać ciasto aż uzyska jednolitą, sprężystą konsystencję - ma być delikatne i mięciutkie. Odstawić ciasto pod przykryciem na 16-18 godzin w temperaturze otoczenia (ja zazwyczaj smaruję wierzch ciasta oliwą, choć w oryginalnym przepisie nie ma o tym mowy).
Z wyrośniętego ciasta uformować 4 kulki. Zostawić je do kolejnego podrośnięcia w szczelnym pojemniku na 6-8 godzin.
Pizza neapolitańska - pieczenie:
Wyciągnąć jedną kulkę z pojemnika i rozciągnąć ją na kształt dysku. Nie używamy wałka, tylko dłoni - ja robię to w powietrzu, bazując na sile grawitacji - ciasto samo się rozciąga trzymane w palcach. W powietrzu łatwiej też uformować brzegi, przesuwając palce dookoła ciasta.
W międzyczasie należy nagrzać kamień do pizzy zgodnie z instrukcją jego użytkowania. Gdy kamień będzie odpowiednio nagrzany, przełożyć uformowane ciasto na łopatkę do pizzy obsypaną mąką 00. Nałożyć sos pomidorowy i dowolne dodatki - ja lubię dokładać mozzarellę na samym końcu pieczenia. Piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez 4-5 minut. Gotową pizzę posypać listkami bazylii i skropić oliwą.
Mój sos na pizzę bez gotowania:
puszka dobrej jakości włoskich pomidorów,
starty ząbek czosnku,
odrobina oliwy
sól, pieprz, oregano
Wszystkie składniki zblendować na gładko.
Oryginalny przepis na pizzę na stronie: jakumammy.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz