![]() |
Ciasto Brzoskwiniowa Wenus przepis |
Ciasto Brzoskwiniowa Wenus
Ciasto Brzoskwiniowa Wenus
przepis
Ciasto Brzoskwiniowa Wenus, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
mus brzoskwiniowy:
puszka brzoskwiń w syropie(820g)
20 g żelatyny (to ok. 2 płaskich łyżek żelatyny)
400 g herbatników
pianka serowa:
3 galaretki brzoskwiniowe
pół litra wody,
1 kg sera z wiaderka
250 ml śmietanki 30 % lub 36 %
30 g cukru pudru
ok. 220 g niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego
posypka
100 g kokosu
1 cukier waniliowy
50 g masła
Ciasto Brzoskwiniowa Wenus, przygotowanie:
Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 19-20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (wcześniej ściąć wierzch ciasta).
Przygotować mus: żelatynę wymieszać z 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i zblendować. Do powstałego musu z brzoskwiń dodać syrop z puszki i rozpuszczoną nad parą żelatynę. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Nałożyć herbatniki.
Przygotować piankę serową: galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie (0.5 litra) i odstawić do przestudzenia.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem, a następnie zmiksować z serem. Miksując, dolewać przestudzoną galaretkę (by nie powstały grudki, warto najpierw dodać kilka łyżek masy serowej do galaretki, szybko i energicznie rozmieszać trzepaczką i połączyć całość). Masę odstawić na trochę do lodówki, by zaczęła tężeć - po zmiksowaniu będzie dość płynna. Gęstniejącą piankę wylać na herbatniki, wyrównać. Nałożyć kolejną warstwę herbatników. Delikatnie wysmarować je dżemem.
Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.
Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce do całkowitego stężenia masy.
Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz