maja 09, 2025

Ciasto Brzoskwiniowa Wenus

Ciasto Brzoskwiniowa Wenus przepis
Ciasto Brzoskwiniowa Wenus przepis

Ciasto Brzoskwiniowa Wenus przepis

Ciasto Brzoskwiniowa Wenus przepis

Ciasto Brzoskwiniowa Wenus


Ciasto Brzoskwiniowa Wenus to pyszny biszkopt z musem brzoskwiniowym, masą serową i kokosem. To przepis na dużą blachę, który świetnie sprawdzi się na spotkania w większym gronie. Takie warstwowe ciasto z brzoskwiniami z puszki  jest całoroczne, ale w sezonie truskawkowym można też je przygotować ze świeżymi truskawkami.

Biszkopt z 4 jaj

Dzisiejsze ciasto z brzoskwiniami z puszki i kokosem przygotowuje się na jasnym biszkopcie. Mój biszkopt  z 4 jajek jest naprawdę niezawodny. To sprawdzony, łatwy przepis bez oddzielania żółtek od białek - udaje się za każdym razem, nawet początkującym. 

Biszkopt z musem brzoskwiniowym - jak zrobić mus brzoskwiniowy?

Mus brzoskwiniowy do ciasta jest bardzo prosty w przygotowaniu, używamy tu tylko puszki brzoskwiń i żelatyny, nie wymaga wielu składników i jest pyszny. Świetny będzie taki mus brzoskwiniowy do tortu - podane proporcje sprawdzą się do małej tortownicy. 

Ciasto z serem i brzoskwiniami

Ciasto Brzoskwiniowa Wenus posiada również masę serową z sera z wiaderka, która jest czymś pomiędzy serową pianką a sernikiem na zimno. Jak zawsze używamy sera z wiaderka o dobrej jakości, z dobrym, krótkim składem, gęstego, a nie wodnistego. To gwarantuje najlepszy smak i strukturę ciasta.

Ciasto z brzoskwiniami z puszki na dużą blachę

Ciasto Brzoskwiniowa Wenus to nie jedyne ciasto z brzoskwiniami z puszki

TUTAJ znajdziesz wszystkie moje pyszne ciasta z brzoskwiniami. 

Jako ciasto dla gości świetnie sprawdzi się na przykład:

















Bardzo polecam również mój HIT na blogu, czyli Ciasto Aurora z brzoskwiniami z puszki, kremem budyniowym i kokosem:






Ciasto Brzoskwiniowa Wenus 
przepis


Ciasto Brzoskwiniowa Wenus, składniki:

na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:


na biszkopt:

4 jajka,

2/3 szklanki cukru,

szklanka mąki,

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu


mus brzoskwiniowy:

puszka brzoskwiń w syropie(820g)

20 g żelatyny (to ok. 2 płaskich łyżek żelatyny)


400 g herbatników 


pianka serowa:

3 galaretki brzoskwiniowe

pół litra wody,

1 kg sera z wiaderka

250 ml śmietanki 30 % lub 36 %

30 g cukru pudru


ok. 220 g niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego


posypka

100 g kokosu

1 cukier waniliowy

50 g masła


Ciasto Brzoskwiniowa Wenus, przygotowanie:

Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 19-20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (wcześniej ściąć wierzch ciasta).

Przygotować mus: żelatynę wymieszać z 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i zblendować. Do powstałego musu z brzoskwiń dodać syrop z puszki i rozpuszczoną nad parą żelatynę. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Nałożyć herbatniki.

Przygotować piankę serową: galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie (0.5 litra) i odstawić do przestudzenia. 

Ubić śmietankę z cukrem pudrem, a następnie zmiksować z serem. Miksując, dolewać przestudzoną galaretkę (by nie powstały grudki, warto najpierw dodać kilka łyżek masy serowej do galaretki, szybko i energicznie rozmieszać trzepaczką i połączyć całość). Masę odstawić na trochę do lodówki, by zaczęła tężeć - po zmiksowaniu będzie dość płynna. Gęstniejącą piankę wylać na herbatniki, wyrównać. Nałożyć kolejną warstwę herbatników. Delikatnie wysmarować je dżemem.

Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto. 

Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce do całkowitego stężenia masy. 


Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger