kwietnia 20, 2015

Łosoś pieczony pod ziołową kołderką

Łosoś nigdy mi się nie znudzi, za każdym razem staram się jednak przygotować go w inny sposób. Dziś jedna z moich ulubionych wersji - pyszna ryba otulona majonezowo-ziołową kołderką. W swojej kuchni majonezu używam dość rzadko, ale kilka łyżeczek potrzebna do posmarowania łososia na pewno nikomu nie zaszkodzi. Danie podałam z warzywami i pieczonymi ziemniakami. Polecam, smacznego:)


Polecam też inne przepisy na łososia, na przykład łososia pieczonego z warzywami lub łososia z sosem jogurtowym.

Przepis znalazłam tutaj i odrobinę go zmodyfikowałam.

dla 2 osób:
2 kawałki łososia (filet),
ok. 4 łyżeczek majonezu,
pół łyżeczki - łyżeczka musztardy (do smaku),
mały pęczek natki pietruszki,
mały pęczek koperku,
duży ząbek czosnku,
sól, pieprz

Czosnek rozetrzeć z solą, dodać drobno posiekane zioła (można też rozetrzeć je w moździerzu, majonez, musztardę i doprawić. Kawałki łososia posmarować majonezem z ziołami, piec ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.


34 komentarze:

  1. No nie znowu łosoś - mój mąż mnie z domu wyrzuci, co drugi dzień łososia jemy :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale soczysty, i ta pyszna kołderka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo tak, mogę powtórzyć za Tobą, że łosoś nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie wypróbuję! Bardzo lubię tę rybkę i najczęściej skrapiam ją cytryną - chętnie urozmaicę przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łosoś i zioła- czy może być coś lepszego? Wygląda bardzo smakowicie. A jeszcze z ziemniaczkami i takimi warzywnymi dodatkami- pychota. Kawał porcyjki :D Można się najeść :) Pozdrawiam bardzo cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znałem takiej kołderki, ale z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na aromatyczną rybkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmmm pysznosci :) uwielbiam lososia ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łosoś w nowej odsłonie. To coś dla mnie. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łosoś bardzo smakowicie się prezentuje i te dodatki, taka propozycja to niebo dla podniebienia.
    Całość cieszy nie tylko podniebienie ale także oko .

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha! uwielbiam lososia w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  12. Na tak podane danie, to chyba każdy by się skusił.

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetyczny! Już czuję ten ziołowy aromat!

    OdpowiedzUsuń
  14. Natalia świetnie otuliłaś tego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja kumpela uwielbia łososia, podeślę jej ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. samo zdrowie na talerzu, a jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. oj zjadłabym sobie coś takiego :)

    http://agatacia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Thank you so much for your last comment! I am back home now, with my baby girl :) my husband and I are very very happy :)
    This food looks great once again!
    Sensing much love!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem zakochana w Twoich przepisach :)))
    http://mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę spróbować tego przepisu :D Uwielbiam Łososia :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Też uważam, że odrobina majonezu od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Nieraz przyrządzałam w podobny sposób kurczaka, muszę spróbować też zrobić tak łososia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger