kwietnia 02, 2015

Kluski z twarogu i szpinaku

Okazuje się, że z kawałka twarogu i resztki szpinaku można przyrządzić dwie porcje pysznych kluseczek. Proporcje podane w przepisie są orientacyjne i uzależnione od tego, jaką ilość składników mamy w lodówce:) Szpinakowe kuleczki będę idealnie smakować z roztopionym masłem i parmezanem, ja podałam je z prostym sosem pomidorowo-paprykowym z pieczarkami. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

Polecam też mój przepis na gnocchi:)

na dwie porcje:
ok. 100 g mrożonego szpinaku,
ok. 150 g twarogu,
ok. szklanki mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
jajko,
2 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
sól, pieprz

Szpinak rozmrozić na patelni, dodać drobno posiekany lub starty czosnek. Twaróg rozkruszyć widelcem, połączyć z resztą składników i dokładnie wymieszać. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać je w odrobinie mąki, by się nie kleiły. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

26 komentarzy:

  1. Kluseczki wyglądają pysznie, ja podobne kluski robię z pesto lub z suszonymi pomidorami , czas na szpinakowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Probowalam je zrobic z przepisu Ani Starmach ale mi nie wyszly! Tobie wprost przeciwnie....

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kluski to dla mnie nowość, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wpadłabym by zrobić takie kluseczki, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł takie kluski muszą być pyszne i bardzo ciekawy obiadek wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kluski zapowiadają się bardzo apetycznie ,twaróg ,szpinak mniam już narobiłam sobie apetytu ..
    Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Za szpinakiem niestety nie przepadam :( Ale może pod taką postacią zasmakował by mi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię i twaróg i szpinak, więc na pewno bardzo by mi smakowały takie kluski ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne kluseczki, lubię takie dania, moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo intrygujące, muszę wypróbować :D
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
    Ania,

    OdpowiedzUsuń
  12. Natalio ale fajne :-) muszą smakować pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię kluski, w ogóle jestem "pierogowo-kluskowa", ale takiego połączenia smakowego jeszcze nie próbowałam:) Wyglądają zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności , uwielbiam szpinak ;)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności. ;-) Głodna się zrobiłam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super kluseczki i jeszcze ze szpinakiem - pycha

    OdpowiedzUsuń
  17. Smacznie to wygląda, ale szkoda, że ze szpinakiem :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smaczne! :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger