maja 18, 2015

Jabłecznik z budyniem

Mam jeszcze sporo domowego musu jabłkowego, więc co jakiś czas próbuję nowego przepisu na ciasta z jabłkami. Tym razem upiekłam smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu jabłecznik z budyniem. Przy jego przygotowaniu warto pamiętać, że to, jak bardzo słodki jest budyń oraz mus ma wpływ na smak ciasta (jak bardzo będzie słodkie). Ja użyłam budyniu waniliowego, ale można przyrządzić ciasto z innym ulubionym budyniem, na przykład czekoladowym czy karmelowym. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

Polecam też moje przepisy na ucierany jabłecznik i szarlotkę:)

na blaszkę o wymiarach 24x40 cm:

 2 szklanki mąki pszennej,
 szklanka mąki krupczatki,
 2 jajka (zimne),
 16 g cukru waniliowego,
 3/4 szklanki cukru pudru,
 250 g zimnego masła,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 2 budynie,
 litr mleka (do budyniu; można użyć trochę mniej),
 litrowy słoik domowego musu jabłkowego z cynamonem

Przesianą mąkę połączyć z proszkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść ciasto (powinno ładnie się połączyć, ale gdyby było za suche, można dodać trochę zimnej wody; w przypadku, gdy będzie zbyt klejące, odrobinę mąki). Podzielić je na dwie części, jedną rozłożyć palcami na dnie blaszki (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia) i nakłuć widelcem. Na spód nałożyć mus jabłkowy, wyrównać. Ugotować budynie z cukrem na litrze mleka i gorący wylać na jabłka, poczekać, aż odparuje. Po kilku minutach nałożyć rozwałkowaną wcześniej drugą porcję ciasta (trzeba rozwałkować ją na tyle, by zakryła warstwy - warto przymierzyć ciasto do blaszki, by sprawdzić, czy pasuje; najłatwiej wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia - wtedy nie będzie się przyklejać do wałka). Nakłuć i piec w 200 stopniach około 45-50 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem. Należy kroić całkowicie wystudzone ciasto, gorące lub ciepłe będzie się rozlatywać!

30 komentarzy:

  1. Wspaniały jabłecznik. Porywam jeden kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie lekcje jakie daje pani na blogu wpaja się z czystą przyjemnością :) pozdrowienia i miłego dnia :)
    Say Yes to the kitchen

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię jabłecznik :), u mnie zawsze znika ekspresowo. Chociaż u mnie robi się trochę inaczej , to ten też kusi wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulala, jak tu się śliczniusio zrobiło! Za jabłecznikiem średnio przepadam, ale z budyniem, to co innego. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również mam jeszcze kilka słoików musu jabłkowego, muszę go wykorzystać.
    A to cisto jest super pomysłem. Musi być pyszne, tym bardziej, że jabłecznik uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię budyniu ale ciasto wygląda smacznie :]

    OdpowiedzUsuń
  7. A dzisiaj cały dzień miałam ochotę na ciasto... :p

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam kiedy pierwszy raz usłyszałam o jabłeczniku z budyniem...ale byłam zdziwiona, że tak można. A tu można i jak pięknie można :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się wspaniale :-) ja uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakże prosty, a jka pyszny ;) Lubię takie nieskomplikowane ciasta

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam taką szarlotkę, zawsze robiłam z czekoladowym budyniem, spróbuję białej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, lubię taki dodatek budyniu do owocowych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  13. jeden z moich ulubionych, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak jakoś kojarzę, że chyba miałam z nim już do czynienia. Sama na pewno nie robiłam, ale tak jakbym jadła u kogoś. Wszelkie jabłeczniki jak dla mnie są super- smaczne i bardzo je lubię. Z chęcią do nich powracam. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. coś wspaniałego! bym żarła :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jabłeczniki zawsze pyszne wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  17. lubię połączenie budyniu z jabłkami w cieście. zazwyczaj jabłka kroiłam na kawałki, ale wersja z prażonymi jabłkami również bardzo smakowicie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo zachęcające zdjecie, u mnie w piwnicy też jeszcze obfitość musu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. już od (zbyt) dawna nie jadłam takiego ciasta, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie wiem byłam tu już czy gdzieś indziej widziałam podobne ciasto. A nieważne....bardzo lubię taki zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja mam robi wersję ciasta z jabłkami i budyniem i ja jakoś nie przepadam za tym połączeniem, ale reszta zawsze zajada się ze smakiem. Twoje ma świetny wygląd,

    OdpowiedzUsuń
  22. Na sobotę muszę upiec ciasto, pomyślę nad tym jabłecznikiem :D
    www.mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. This cake looks really good! Actually, while I a writing this, my husband is making rhubard cake and I cannot wait for it to be ready to eat :)
    Thank you a lot for your last comment!
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam budyń więc ten jabłecznik napewno mi będzie smakował !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger