czerwca 22, 2015

Potrawka z kurczakiem i jarmużem

Na działce wyrosły nam już pyszne młode listki jarmużu - takie są idealne do sałatek, a nawet kanapek, ale świetnie sprawdzą się w delikatnej potrawce z mięsem kurczaka. Jako że jest to przepis improwizowany, do tego dania polecam użyć ulubionych warzyw. Podawać z kaszą, kuskusem, ryżem lub ziemniakami.
Smacznego:)

dla 3 osób:

podwójna pierś kurczaka,
duża garść jarmużu,
1-2 marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego,
łyżka mąki,
łyżka masła,
ok. 1/3 szklanki śmietanki 18%,
sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry),
natka pietruszki

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć na małej ilości tłuszczu prawie do miękkości. Odłożyć na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić łyżkę masła, startą na tarce o grubych oczkach włoszczyznę, chwilę smażyć, dodać drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Dorzucić mięso i zalać bulionem, tak, by lekko zakrywał mięso. Dusić krótko, aż składniki będą miękkie i wrzucić jarmuż. Poczekać chwilę, aż listki zmiękną. Zagęścić sos mąką rozmieszaną ze śmietanką (gdyby sos nie gęstniał, dodać więcej mąki), doprawić i posypać natką pietruszki.

28 komentarzy:

  1. Wiesz ze nigdy nie jadłam jarmuzu? Musze koniecznie spróbować w takiej potrawce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jarmużu jeszcze nie jadłam a tyle już razy miałam go spróbować. Ciekawe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna ta potrawka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to smacznie wygląda :) Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł na potrawkę, połączeni jarmużu i kurczaka musi być pyszne :) Super, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tak czytam przepisy u Ciebie, to widzę jak moja kuchnia jeszcze uboga w składniki, jarmużu nigdy nie stosowałam np.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! A ja wracam tutaj po długim czasie i jak zwykle jest tu smacznie i ładnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szczerze? Nigdy nie jadłam takiej potrawki, ale jak tylko przejdę odczulanie od razu wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, pyszności. Uwielbiam kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Całość wygląda bardzo apetycznie :), lubię dania z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jarmuż...bardzo lubię i przemycam gdzie mogę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmm, this looks really really good once again! Is that chard in there? We will have chard again tomorrow. I bought some beautiful one today in the organic supermarket :)
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  13. pierwszy raz słyszę o jarmużu ;o
    www.honestallthetime.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna ta potrawka, obiadek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja jestem głodna, a tu takie coś :p pycha!
    mój blog, hooneyyy

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ryż:) obserwuję i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. pysznie tu :) bede zagladala czesciej :) obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Musze się nauczyć, żeby nie zglądac tu na noc..i znów jestem głodna :( A danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger