grudnia 18, 2015

Saag z kurczakiem

Ostatnio opublikowałam przepis na chapati, czyli płaskie chlebki, które podaje się do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Dziś szybka, zdrowa, szpinakowa potrawka  z tej części świata. Można ją przyrządzić z mięsem, rybą lub w wersji wegetariańskiej. Ja prezentuję swoją wersję tego dania, tym razem z kurczakiem. Jest pyszna z ryżem basmati i indyjskim pieczywem. Smacznego:)

Polecam tez inne dania kuchni indyjskiej:)

dla 2-3 osób:

podwójna pierś kurczaka,
450 g mrożonego szpinaku,
duża cebula,
3-4 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki śmietanki kremówki,
opcjonalnie duży pomidor,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (u mnie ok. łyżeczki), ostra papryka/chili (u mnie ok. łyżeczki, może być mniej), kurkuma (ok. łyżeczki), kolendra (rozgnieciona, ok. 1/2 łyżeczki), 2-3 rozgniecione goździki, 2 rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, kumin (3/4 łyżeczki), szczypta gałki muszkatołowej

Kurczaka, cebulę i pomidora pokroić w dużą kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso doprawić solą i pieprzem, usmażyć na małej ilości tłuszczu. Gdy będzie prawie gotowy, zdjąć z patelni, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko wymieszać, po chwili dodać kawałki pomidora, podlać odrobiną wody i wrzucić szpinak. Poczekać, aż szpinak będzie prawie rozmrożony i wrzucić mięso. Dusić całość do miękkości mięsa i odparowania wody. Dodać śmietankę, krótko podgrzać. Podawać z ryżem basmati i indyjskim pieczywem.

28 komentarzy:

  1. Mój ulubiony ryż :) nawet lubię bardziej od jasminowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) zapraszam na rozdanie ZOEVA http://madziakowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę bardzo dobrze:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis ;) mega kolorowo u Ciebie ostatnio

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczak w takim wydaniu to mój faworyt! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż się zrobiłam głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znam tej potrawy, ale połączenie szpinaku i kurczaka musi być pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmm, more Indian food. I love it!
    Are you goind to share what you will have for Christmas? I think its awesome that the two families of your fiance and you will celebrat together! That makes things so much eaiser and more comfortable. We always had the stress that we had to go my mothers place, my fathers place, my uncles place and my husbands family! So this year we celebrate only the three of us (husband, me and baby :))
    Have a great week ahead a merry Christmas : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  11. ta wersja chyba dużo bardziej mi siada niż rybna.. wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda fantastycznie! Już widzę w oddali chlebki, za którymi bardzo przepadam i czuję smak całości dania... Kuchnia indyjska...Mniam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ciekawe danie, muszę kiedyś wypróbować :-) przy okazji, chciałam złożyć Ci życzenia wesołych i pięknych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, mniam :)

    Kochana mogłabyś poklikać w linki u mnie w najnowszym poście ?
    http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2015/12/nowosci-czyli-moje-zamowienia-z-shein.html
    Z góry baaaardzo dziękuję ;*

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger