października 03, 2016

Zupa fasolowa po meksykańsku / Spicy bean soup

Za oknem coraz chłodniej, a w deszczowe dni nie ma nic lepszego niż pożywna, rozgrzewająca zupa. Dziś proponuję pyszną  fasolową z papryką i kukurydzą. Nie jest to oryginalny przepis meksykański, tworząc go inspirowałam się jedynie smakami z tej części świata. Do takiej zupy świetnie pasują domowe chipsy z tortilli. Smacznego:)

Polecam też toskańską zupę fasolową:)

ok. 1.5 l domowego bulionu drobiowego,
2 puszki czerwonej fasoli,
duża cebula lub mały por,
2 ząbki czosnku,
ok. 3/4 szklanki ziaren kukurydzy ,
dwie małe marchewki,
duża papryka,
kilka czubatych łyżek przecieru pomidorowego,
mały pęczek kolendry,
opcjonalnie 100 g ugotowanego ryżu (u mnie czerwony ryż od Skworcu),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kmin rzymski, oregano

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w paski paprykę, plastry marchewki i drobno posiekane cebulę i czosnek. Zalać całość bulionem. Dodać koncentrat, fasolę i kukurydzę, doprawić (należy pamiętać, że zupa z czasem będzie ostrzejsza). Gotować około 10 minut. Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać kolendrą.

ENGLISH:

1.5 l of homemade chicken broth,
2 cans of red kidney beans,
1 large onion or small leek (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
3/4 cup of corn (boiled),
2 small carrots,
1 large red bell pepper,
few heaping Tbsp pf tomato puree,
small buch of coriander,
100 g of bolied rice (optional),
sesaonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, cumin, oregano

Heat few teaspoons of oil in a pan, add the onion, pepper, carrots and garlic. Cook for few minutes, until almost tender. Add the broth, tomato puree, beans (without liquid) and corn. Season to taste (note that the soup will be spicier in time). Turn the medium down to low and simmer for about 10 minutes. Serve the soup over the rice, sprinkle with coriander. Enjoy:)




50 komentarzy:

  1. Nie przepadam za zupą fasolową, ale może w tym wydaniu okazałaby się lepsza w smaku :)
    Muszę wypróbować przepis :)
    Mogłabyś kliknąć w linki TUTAJ ? Dzięki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zupy tylko moja wątroba tego nie znosi :) Pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupy i różnego rodzaju dania po meksykańsku. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię fasolową ale dotychczas robiłam zawsze w jednej wersji. Takiej jak Twoja jeszcze nie jadłam.Myślę, że jest smaczna, taka kolorowa...tylko nie lubię kolendry. Może być bez chyba co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, zastąp ją natką pietruszki lub nic nie dodawaj:)

      Usuń
  5. Ciekawa zupa. Podobają mi się składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zupę fasolową :) Bardzo podoba mi się ten przepis ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam zupę fasolową :) w takiej wersji nie jadłam jeszcze :) spróbuję chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. The perfect recipe for the current cold weather. I love soups for fall!

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie po fasoli żołądek szaleje ale mimo wszystko lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś podobną zupkę miałam okazję jeść u sąsiadki i bardzo mi zasmakowała. W ogóle lubię czerwoną fasolę bardzo. Pyszna propozycja na rozgrzanie w chłodny dzień. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjnie wygląda ta zupa, ile tam dobroci w niej pływa

    OdpowiedzUsuń
  12. na dzisiejszą pogodę by się bardzo przydała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. This would be perfect for me! I love kidney beans and I love soup!
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam zupę fasolową :) Ciekawe czy ta też będzie mi smakować?
    http://luksusowezycie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo ciekawie! Muszę wypróbować Twój przepis, jesień to idealna pora na zupy!

    OdpowiedzUsuń
  16. konkretna zupa w sam raz na chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta zupa jest tak kolorowa, że jem ją już oczami ze zdjęcia! Myślę, że dobry przepis udało Ci sie stworzyć.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie ! Muszę wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Za taką jednak nie przepadam niestety, ale czekam na kolejne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  20. I love bean soups and make them a lot - white beans, black beans, kidney beans, any beans. Have you ever shared a risotto recipe on the blog? I would love to try to make risotti next week (which I have never done before) and I am still looking for a nice and easy recipe. Maybe you can help me!?
    By the way, I am FINALLY on Instagram! I would be happy to stay in touch over there too. You can find me at conscious_lifestyle_of_mine
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  21. Na jesienne obiadki propozycja idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Może byc dobra :D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię zupy fasolowe, muszę przetestować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. robilam ostatnio podobna byla przesmaczna tez :)

    OdpowiedzUsuń
  25. looks very appetizing!

    http://yourfinancedoctor.blogspot.my/2016/09/epf-increases-minimum-basic-savings-to.html

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie piękne zdjęcie, że nie mogę oczów oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo apetyczna zupa, a do tego robi się ją błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Fajna, lubie takie na jesień

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudo, uwielbiam zupy meksykańskie praktycznie w każdym wydaniu, twoje fotki też uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Super apetyczna i rozgrzewająca ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam kuchnie meksykańską :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię takie zupy :) Pyszne, sycące i rozgrzewające - idealne!

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo ciekawa propozycja i z chęcią spróbuję ja zrobić.:)
    Zapraszam do siebie
    http://irracjonalnie-blog.blogspot.com/2016/10/jak-sie-zrelaksowac.html?m=1

    OdpowiedzUsuń
  34. Brak słów by opisać co czuję w tej chwili patrząc na te zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  35. Zupka w sam raz dla mnie, uderzyłaś w moje smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Pyszna i sycąca zupa/ potrawka :D Bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger