września 30, 2016

Sałatka z pieczoną dynią i ricottą / Roast Pumpkin Ricotta Salad

Dziś zapraszam na jesienną sałatkę z dynią, ricottą, fasolką i jarmużem. To jeden z tych przepisów, których źródłem jest czyszczenie lodówki z wszelkich resztek, dlatego łatwo zastąpić wybrane przeze mnie składniki. Aby sałatka zyskała na wyrazistości, zamiast ricotty warto dodać pokruszoną fetę, a w miejsce dyni słodkiego ziemniaka. Moją sałatkę doprawiłam sporą ilością świeżych ziół i sokiem z cytryny, jest świetnym dodatkiem do włoskich dań. Smacznego:)

3/4 szklanki upieczonej dyni pokrojonej w kostkę (najlepsza będzie dynia piżmowa),
garść fasolki szparagowej,
kilka łyżek ricotty,
duża garść jarmużu,
kilka łyżeczek pestek dyni,
pół małej papryki (może być pieczona),
kilka łyżek świeżych ziół (u mnie natka pietruszki i bazylia),
sok z cytryny (do smaku),
oliwa lub olej rzepakowy ( u mnie zdrowy, nierafinowany olej rzepakowy tłoczony na zimno od Green Spoon)
sól i pieprz do smaku

Fasolkę ugotować na parze. Na talerzu ułożyć jarmuż, pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę i dynię (warzywa powinny być wciąż delikatnie ciepłe). Pokruszyć ser, posypać pestkami i świeżymi ziołami. Polać oliwą i sokiem z cytryny, doprawić. Podawać w temperaturze pokojowej.

ENGLISH:

3/4 cup of roasted pumpkin, diced (butternut is the best for the recipe, but you can substitute it with sweet potatoe),
a handful of green beans,
few Tbsp of ricotta or feta,
big handful of kale,
few tsp of roasted pumpkin seeds,
1/2 of a small red bell pepper, diced (roasted is the best for the recipe),
few Tbsp of fresh basil and parsley,
olive oil, lemon juice, salt and pepper (to taste)

Steam the green beans. Place the kale on a serving platter. Add the remaining vegetables (they should be still slightly warm) and seeds. Sprinkle fresh herbs all over the salad. Top with ricotta and season to taste. Drizzle with olive oil and lemon juice. Serve at room temperature. The salad is a great side dish to any Italian meal. Enjoy:)



52 komentarze:

  1. Już wiem na co wykorzystam dynię, która mi jeszcze została. Sałatka wygląda bajecznie i mam nadzieję, że tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku dni mam ochotę zrobić coś fajnego z dynią :). Mi by pewnie smakowała Twoja propozycja, ale coś sądzę, że mój ukochany już nie byłby zadowolony :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe jak smakuje pieczona dynia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam sałatki z dynią, ale u Ciebie wygląda to bardzo apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak smakowicie wygląda! Mniem. Szczerze mówiąc nigdy dyni nie jadłam. Musze w końcu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne połączenie smaków i kolorów. W dodatku sałatka wygląda na sytą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyśmienita sałatka. Bardzo lubię sałatki z dodatkiem sera. W sam raz idealnie nadaje się na przyjęcia okolicznościowe.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda ale u mnie w domu nie za bardzo by ją jedli głownie ze względu na ten ser.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, ciekawie wygląda! Mam dynię w piwnicy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. That looks so yummy! And healthy!
    Have a nice evening

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa sałatka. Dyni jeszcze do sałatek nie dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapisuje i się inspiruje, bardzo w moim stylu 😀

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmmm...już widzę, że by mi posmakowała! ❤

    OdpowiedzUsuń
  14. Jesienna sałatka? Jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie przepadam za dynią ale w takiej postaci jej nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taka dynia dodaje nie tylko wspaniałego smaku sałatce, ale również dodaje pięknego koloru :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam kolorowo jeść :) i w dodatku zdrowo :) jarmuż też kocham :)
    teraz jest idealny sezon na dynie :) przeciery, dżemy, powidła dyniowe, zupę krem z dyni :) nawet ostatnio nadziewałam ( robiłam takie jakby łódeczki ) coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny przepis. Świetnie wygląda :)
    Będę Ci bardzo wdzięczna jeśli klikniesz w reklamy na moim blogu:)
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam sezon dyniowy :) Wczoraj u mnie na kolację gościła na stole dyniowa zupka. A taką apetyczną sałatkę tak pięknie przez Ciebie podaną też bym zjadła z apetytem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak to wygląda, że od razu chce się jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. do tej pory dynię wykorzystywałam tylko na słodko!
    chyba czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam wszystko co z dynią, wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pysznie wygląda - cudna kolorystyka z chęcią bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo fajna kolorowa sałatka! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. pycha! ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. piękna sałatka, aż chce sie sięgnąć po widelec i zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniała, kolorowa i zdrowa sałatka. Pyszna :)
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  28. I so love it! Thanks for sharing.

    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak to apetycznie wygląda :)
    http://luksusowezycie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  30. uwielbiam dynię <3 i jeszcze w takim towarzystwie!

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo smakowita sałatka :) Super połączenie składników!

    OdpowiedzUsuń
  32. I could devour any salad that has cheese in it. This sounds so fresh and tasty!

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  33. nigdy takiej sałatki nie jadłam a wydaje się naprawdę świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  34. I love cooking with fresh pumpkin and this looks so fresh and healthy! Thanks for sharing this gorgeous recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  35. That looks very tasty :)

    Best regads,
    Fio

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger