września 14, 2016

Faszerowane ziemniaki i noże Fiskars / Stuffed Potatoes

Dziś polecam bardzo prosty przepis będący ciekawą alternatywą dla tradycyjnego puree z ziemniaków. Ziemniaczane łódeczki nadziewam ich wnętrzem połączonym z dużą ilością świeżych ziół, przesmażoną cebulką, czosnkiem i serem - w połączeniu z prostą sałatką pasują do mięsa lub ryby. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że można je przygotować znacznie wcześniej (ziemniaki można ugotować nawet dzień wcześniej), a potem tylko podgrzać w piekarniku. Smacznego:)

4 duże ziemniaki (ugotowane w mundurkach lub upieczone),
ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietanki (30 lub 36 %),
łyżka masła,
kilka łyżek posiekanego koperku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
kilka łyżek szczypiorku,
mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek startego sera (u mnie parmezan, ale może być ulubiony żółty ser))
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, suszony tymianek i rozmaryn

Ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wydrążyć środek - jeśli skórka jest gruba, ostrożnie obrać ziemniaki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wnętrze ziemniaków połączyć z pozostałymi składnikami na gładką masę, doprawić do smaku. Przygotowanym puree nadziewać wydrążone ziemniaki, ewentualnie posypać kolejną porcją sera. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach.

ENGLISH:

4 large potatoes (baked or boiled whole in their skin),
1/2 cup of warm milk or heavy cream (you can add less or more),
Tbsp of butter,
few Tbsp of chopped dill,
few Tbsp of chopped parsley,
few Tbsp of chopped chive,
small onion (finely chopped),
2-3 cloves of garlic (finely chopped),
few Tbsp of grated cheese of your choice (I've used parmesan),
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg, sweet pepper, dry thyme and rosemary

Cut the potatoes in halves and gently scoop out most of the flesh (peel the potatoes if their skin is too thick).  Heat a tsp of oil in the pan, add the onion and garlic and cook until translucent. Mash the flesh with milk and butter until smooth and creamy. Add the remaining ingredients and season to taste. Scoop the mixture inside each half  of potatoes. Top with more cheese, bake for about 15 minutes (180C). Serve with meat or fish and simple salad. Enjoy:)




Wczoraj otrzymałam wspaniałą niespodziankę od firmy Fiskars:)



W paczuszce znalazły się dwa wielozadaniowe noże (duży, szefa kuchni i mniejszy, uniwersalny) i firmowe gadżety (długopisy i breloczki).

Z wielką chęcią przystąpiłam do testów noży i muszę powiedzieć, że jestem z nich bardzo zadowolona:)

Oba noże są dobrze wyważone, nie są ani zbyt ciężkie, ani lekkie. Idealnie leżą w dłoni, a ich kształt wpływa na precyzję cięcia. Poza tym bardzo podoba mi się to, jak zostały zaprojektowane -  uwagę przyciąga zwłaszcza pomarańczowe wykończenie na trzonkach noży.

Nóż szefa kuchni rewelacyjnie sprawdzi się do krojenia twardych, dużych produktów. Jest idealny do porcjowania mięsa, ryby czy krojenia dużych owoców, takich jak arbuz czy melon. Jego szerokie ostrze ułatwia szybkie szatkowanie ziół czy cebuli.

Mały nóż najlepiej sprawdzi się do obierania warzyw i owoców, ale jest naprawdę uniwersalny i z łatwością pokroimy nim większość składników - dobrze kroi się nim również wędliny czy sery.

Noże mają gładkie ostrza, przez co niekoniecznie będą najlepszymi przyrządami do krojenia pieczywa - w tym przypadku lepiej sprawdzą się noże z ząbkami.

Ostrza obu noży są stabilne, sztywne i naprawdę ostre, jest to wielkie ułatwienie podczas codziennej pracy w kuchni. Paradoksalnie są przez to bezpieczne - do krojenia nie musimy używać siły, przez co niebezpieczeństwo skaleczenia się zmniejsza. Producent zapewnia, że nie wymagają częstego ostrzenia (to będę musiała jeszcze sprawdzić).

Noże wykonane są ze stali nierdzewnej i można je myć w zmywarce.

Podsumowując, testowane noże stanowią dużą pomoc w kuchni. Są poręczne i można dzięki nim szybko i sprawnie przyrządzić większość popularnych dań. Fiskars posiada szeroki asortyment noży i przyborów kuchennych, myślę więc, że każdy znajdzie tu coś dla siebie: od małych nożyków i gadżetów po precyzyjne noże szefa kuchni, filetowania czy skrobania. Sama jestem zainteresowana ostrzałkami do noży, które wypatrzyłam na stronie producenta:)

Polecam:)









50 komentarzy:

  1. Świetne noże, na pewno warto wyposażyć w nie kuchnię.
    Ziemniaki prezentują się super. Bardzo ciekawy pomysł na obiad <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo... super są te ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) Podobają mi się te noże ;) Dobre i ostre noże to podstawowe wyposażenie kuchni ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Potatoes are one of my favorite foods, what a wonderful way to enjoy them. Love all the herbs that you added.

    OdpowiedzUsuń
  5. Faszerowane ziemniaczki pycha, a noże bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam jeden noz fiskars i bardzo go lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ziemniaki - w każdej postaci - uwielbiam. Taki już ze mnie ziemniaczany ludek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. My mother in law used to make stuffed potatoes with meat inside for us when we were still eating meat. Since, I have never tried stuffed potatoes again. I think I should come up with a vegan version :)
    You asked about dish washer... currently I am still using my products from Ecover which are 100% natural and they come in a plastic bottle made from recycled plastic from our oceans. But I have been reading about different options with pure soda. Maybe I will digg into it and share more about it on the blog but so far I have soooo many posts planned already :D
    Thank you a lot for your last comment :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam dwa ich noże i są świetne ! a przepis wygląda apetycznie zrobię w któryś dzień na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ziemniaki wyglądają apetycznie. Prosty przepis więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mm takich ziemniaczków nie jadłam ;*

    OdpowiedzUsuń
  12. zjadłabym :)

    Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  13. takiego ziemniora bym zjadła omom:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Those potatoes look divine and healthy too!

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne sa noże fiskars. A ziemniaczki rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Te faszerowane ziemniaki wyglądają super :) Pyszne to musiało być. A ostre noże to podstawa w kuchni! Bez nich ani rusz... :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale świetna alternatywa! Możliwe, że w weekend takie ziemniaczki zagoszczą u mnie na stole :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  18. I love potatoes and stuffed potatoes even more!
    Have a lovely day

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepadłam. <3 Uwielbiam takie zapiekane ziemniaki, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przydałyby mi się takie noże,bo moje są już stare.
    Może wspólna obserwacja?
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo apetyczne te ziemniaczki :) a noże znam choć wolę victor inox :)

    OdpowiedzUsuń
  22. These look so very nice ♥

    summerdaisycottage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam kilka noży z tej firmy :-) a ziemniaczki pyszniutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ziemniaki na pewno wypróbuję. A z nozy wybeiram ceramiczne:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Super przepis :)
    A noże pierwsza klasa, też je używam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Super przepis.
    A noże pierwsza klasa, też je używam

    OdpowiedzUsuń
  27. Musza być pyszne! ;D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Kojarzę tą markę i w przyszłości z chęcią kupię od nich jakiś sprzęt do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ziemniaki wyglądają bardzo smakowicie :) A przyrządy kuchenne marki Fiskars bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  30. To są świetne noże! Ale masz szczęście! Niech Ci się dobrze z nimi gotuje przez długi czas :)
    Ziemniaki wyglądają apetycznie a nigdy takich nie robiłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  31. super ziemniaczki :) dawno nie robiłam nic w ten sposób z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo ciekawy pomysł na ziemniaki :)

    Przeniosłam się z troche-ironii.blog.pl na wiecej-ironii.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wczoraj oglądałam program kulinarny i było właśnie o faszerowanych ziemniakach i nabrałam na nie ochotę. Także może skorzystam z Twojego przepisu?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Wow, przepysznie wyglądają te ziemniaczki. A co do noży to u mnie by się marnowały. :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Ojej, wszystkie dania z ziemniakami w roli głównej uwielbiam! Twoje wyglądają tak apetycznie, że już mi pociekła ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  36. O kurcze noże fajne, a jedzonko mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ziamniaki uwielbiam same w sobie :P

    OdpowiedzUsuń
  38. wyglądają przepysznie- fajny przepis. Muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Bardzo fajny pomysł. Z chęcią przepis wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Cudne i bardzo apetyczne te ziemniaczki :-))))

    OdpowiedzUsuń
  41. Te ziemniaki muszą być bardzo pyszne! Mniam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
    Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w najnowszym poście, będę bardzo wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Dawno nei faszerowałam ziemniaków ;P

    OdpowiedzUsuń
  43. nie no, musze takowe uczynić do obiadu! Świetna opcja!

    OdpowiedzUsuń
  44. These look and sound amazing!

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  45. Ziemniaczki w każdej postaci pyszne ;)Twoje jak zawsze kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger