września 27, 2016

Ciasto z gruszkami i budyniem / Chocolate pudding cake with pears

Jakiś czas temu publikowałam prosty przepis na szarlotkę z budyniem. Ciasto bardzo mi posmakowało, dlatego na jego bazie postanowiłam stworzyć inną wersję - z kakao i gruszkami, polane prostą polewą. Do tego przepisu możemy jednak użyć dowolnych owoców, latem będzie pyszne z truskawkami lub malinami. Bardzo ważne, by upieczone ciasto mogło całkowicie wystygnąć, ponieważ ciepłe nie da się pokroić. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 25cm:

1 kg gruszek (może być więcej),
2 budynie waniliowe (w torebkach po 40 g),
4 łyżki cukru,
750 ml mleka,
430 g mąki,

20 g kakao,
250 g zimnego masła,
szklanka cukru pudru,
jajko,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka łyżek bułki tartej


polewa: kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżek kakao i kilka łyżek cukru pudru

opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania ciasta

Połączyć mąkę, proszek, cukier puder i kakao. Posiekać z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko, żółtka i kwaśną śmietanę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę (gdyby ciasto nie było bardzo ciemne, można dodać więcej kakao). Podzielić na dwie porcje, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Gruszki obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Budynie przyrządzić według przepisu na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru i 750 ml mleka (!). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć część ciasta (można rozwałkować), nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z gruszek). Ułożyć pokrojone owoce, wylać gorący budyń. Na budyń pokruszyć drugą część ciasta (można też zetrzeć ciasto na tarce). Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, nakryć je od góry papierem do pieczenia). Całkowicie ostudzić ciasto (gorące lub ciepłe nie da się kroić). Wymieszać kakao, ciepłe mleko i cukier puder do konsystencji gęstej polewy, oblać gotowe ciasto.



ENGLISH:

1 kg of pears,
2 packages of pudding mix (40 g each; unsweetened; each one requires 500 ml of milk),
4 Tbsp of sugar,
750 ml of milk,
430 g of flour,
20 g of cocoa powder,
250 of cold butter (diced),
1 cup of icing sugar,
1 egg,
2 egg yolks,
2 Tbsp of sour cream,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of bread crumbs

the glaze: cocoa powder, warm milk and icing sugar
coconut shavings (optional)

Prepare the crust: mix the flour, cocoa powder, icing sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg, 2 egg yolks and sour cream. Form a disc out of the dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Peel and dice the pears. Prepare the pudding mix according to the package instructions, but make sure you add the sugar and use 750 ml of milk (the pudding should be thicker than usual). Divide the dough into two pieces, press one piece into the bottom of the baking tray (25 cm). Prick with a fork and sprinkle some bread crumbs to prevent it from soaking. Place the pears and pour the hot puddig all over. Quickly crumb the remaining piece of dough on top. Bake for about 45 minutes (200 C). You can cover the top of the cake with parchment paper, if it bakes too quickly. Cool the cake completely (you will not be able to cut the cake when hot; it has to set). Prepare the glaze: mix the cocoa, icing sugar and warm milk to create a thick glaze. Pour it all over the cake and sprinkle with some coconut shavings. Enjoy:)


46 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis ;) Smacznie wygląda ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie budyniu z gruszkami? marzenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. skuszę się i wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Może kiedyś zrobię z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks just so delicious!!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  6. Już dawno nic tak apetycznego nie widziałam. Jeszcze od jakiegoś czasu chodzą za mną gruszki... Szkoda, że mam wstrętny katar i nie czuję smaków. Jak wydobrzeje, koniecznie muszę się wziąć za takie ciasto! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Bardzo polubiłam gruszki w tym roku, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba mi się to ciasto przyśni...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Now I'm literally drooling!! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Zjadłabym kilka kawałków naraz <3 Do kawki czy herbaty - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię gruszki i to w każdej postaci, a ciacho wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda apetycznie :) kocham gruszki ale budyniu nie jestem w stanie zjeść :D musiałabym troszkę przerobić przepis :) nie wiem od dziecka jakoś tak nie bardzo go lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa jestem smaku, ale na pewno obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba nigdy w życiu nie jadłam ciasta z gruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię ciasta z budyniem. Do tej pory zawsze robiłam z jabłkami. Chętnie przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne, piękne ciacho aż się rozmarzyłam nad tym widokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie jadłam ciasta z gruszkami, czemu na to nie wpadłam..? - wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo fajne jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prezentuje się wspaniale!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię gruszki w ciastach :) Piękne ciacho zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyśmienite ciasto Pani upiekła :) Kiedyś zrobiłem biszkopt z budyniem waniliowym, ale nie miałem okazji piec ciasto z gruszkami :) Muszę kiedyś takie zrobić ciasto :) Muszę przyznać, że bardzo uwielbiam domowe ciasta :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. mm musisz się wybrać do master chef ;D

    OdpowiedzUsuń
  23. O rany! akurat o tej godzinie takie pyszności?! Cudowne ciacho... no i idziemy spać głodne :P

    OdpowiedzUsuń
  24. Rewelacja! Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  25. O matko! To musi byc pyszne 😀

    OdpowiedzUsuń
  26. Yummy!!! Really great tips, thanks for sharing!
    Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam takie ciasta :) Porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger