stycznia 12, 2017

Kurczak Jalfrezi z czerwoną papryką / Chicken Jalfrezi with Peppers

Dziś znów inspiracja najnowsza książką Jamiego Olivera, czyli indyjska potrawka z kurczaka i czerwonej papryki. Podczas przygotowania obiadu trochę mi się spieszyło, więc odrobinę zmodyfikowałam przepis i zrezygnowałam z opiekania papryk. Usmażyłam je razem z cebulką i dorzuciłam do mięsa marynowanego uprzednio w aromatycznej paście i jogurcie. Polecam z ryżem basmati lub indyjskim pieczywem. Smacznego:)

na pastę jalfrezi curry:

2 łyżeczki kminu rzymskiego,
łyżeczka ziaren kolendry,
łyżeczka kozieradki,
łyżeczka czarnej gorczycy,
2 ząbki czosnku,
kawałek imbiru (5 cm),
łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju (u mnie ekologiczny olej kokosowy od biogo),
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
świeża papryczka chili (może być mniej),
1/2 pęczka świeżej kolendry,
sok z cytryny (do smaku)

na potrawkę:

2 łyżki pasty jalfrezi curry,
3 piersi z kurczaka,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
3 papryki,
2 cebule,
puszka pomidorów,
sok z cytryny (do smaku),
natka kolendry lub pietruszki,
ew. sól i pieprz do smaku

Przygotować pastę: na suchej patelni uprażyć kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i gorczycę. Wymieszać z pozostałymi składnikami i pasty i utrzeć w moździerzu. Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w paście i jogurcie naturalnym (odstawić na 30 minut lub dłużej). Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć pokrojoną w piórka cebulę i paski papryki, odłożyć. Na patelni po warzywach usmażyć mięso. Dodać usmażone warzywa i rozgniecione pomidory z odrobiną zalewy z puszki. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku pastą jalfrezi lub przyprawami użytymi do jej przyrządzenia. Posypać natką kolendry lub pietruszki.

ENGLISH:

for the jalfrezi curry paste:

2 tsp of cumin,
1 tsp of coriander seeds,
1 tsp of fenugreek
1 tsp of black mustard seeds,
2 cloves of garlic,
piece of a ginger (5 cm),
1 tsp of turmeric,
1/2 tsp of salt,
2 Tbsp of oil,
2 Tbsp of tomato paste,
1 chili pepper (you can add less),
1/2 bunch of fresh coriander,
lemon juice (to taste)

for the stew:

2 Tbsp of jalfrezi curry paste,
3 chicken breasts (diced),
3 Tbsp of natural yoghurt,
3 bell peppers (cut in strips),
2 onions (scut in half moon slices),
tin of tomatoes,
lemon juice (to taste),
fresh parsley or coriander,
salt, pepper (optional)

Prepare the paste: heat a pan (without any oil), add cumin, coriander seeds and fenugreek. Fry for few minutes.  Mix with all the remaining paste ingredients and mush, using pestle and mortar. Cover the chicken with the paste and yoghurt. Marinade for about 30 minutes (or longer). Heat a small amount of oil in a pan, add the onion and peppers, cook, stirring for few minutes, until almost tender. Set aside. Add the chicken to the same pan, cook, until tender. Add the vegetables and tomatoes with a bit of their liquid. Simmer the sauce for about 10 minutes ot until thickens. Season to taste and sprinkle with fresh herbs. Serve with Indian bread or basmati rice. Enjoy:)






40 komentarzy:

  1. ależ kolorowe to danie :) zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś nie lubiłam dań z papryką - jakoś jej smak do mnie nie przemawiał. Do tej pory nie przepadam za nią na surowo, ale za to podsmażoną czy duszoną jem z miłą chęcią :D Danie wygląda obłędnie smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj na kolację przygotowywałam bardzo podobną potrawę. Papryczki smażyłam na cebulce i do tego kurczak w przyprawach. Z ryżem pycha! Muszę koniecznie spróbować Twojej wersji i to w wersji na szybko, bez opiekania papryk. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam przepisy Jamiego za to, że są takie kolorowe! bogactwo kolorów i smaków zawsze mnie powala:)
    PS
    która książka jest najnowsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotuj zdrowo dla całej rodziny,polecam i pozdrawiam☺

      Usuń
  5. Bardzo fajne danie. Musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Książka Jamiego Olivera musi być cudną inspiracją :) przepis wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety za kuchnią indyjską nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam indyjskie potrawy, pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię paprykę ale zazwyczaj mielę ją do dań, do sosów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis ciekawy i nietypowy. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja bardzo uwielbiam dania z piersi z kurczaka. Bardziej lubię pierś z kurczaka aniżeli schab. Danie świetnie wygląda. Ja bardzo uwielbiam z kolei program Pana Makłowicza - trochę kulinarii, historii i turystyki :) Bardzo pyszne dania regionalne przyrządza :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  13. I've never tried this curry before but I've got all the spices you hand. It sounds delicious so I will give it a try next time we eat curry.

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam tego kurczaka, jest pyszni i aromatyczny.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. That looks like a warming and delicious meal!
    Have a lovely weekend

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale apetyczne, rozgrzewające danie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam dania jednogarnkowe. To mi to przypomina. Uwielbiam! Dietetyczny przepis, pełen błonnika i pełnowartościowego białka. Super sprawa! Fit przepis! SUper!

    OdpowiedzUsuń
  18. Też wolałabym szybszą wersję bez pieczenia papryki, lubię sobie ułatwiać, a całość wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm ile aromatycznych przypraw, danie musi być znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie gotowałam iczego z wiązanego z kuchnią indyjską, ale chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmm...ale to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ależ dobrze trafiłam, danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Z pewnością wypróbuję en przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Natalia, This chicken curry dish sounds great! My only problem is that I just don't like bell peppers so I'll have to substitute something else in its place. The version you cooked is beautiful though... Take Care, Big Daddy Dave

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie znam tego dania ale mysle ze byśmy się polubili Takie zestawienia zawsze sa smaczne Bardzo ciekawy przepis Bardzo lubie curry choc takiej nazwy nie znam SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  26. Lovely dish Natalia, looks like there is so much flavor.

    OdpowiedzUsuń
  27. u mnie byłaby to wersja bez kurczaczka :)
    ale wygląda mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  28. najnowsza książką Jamiego jest świetna, chyba najlepsza! ten kurczak jest również na mojej liście do zrobienia wypatrzony :)

    OdpowiedzUsuń
  29. This is very new recipe to me.. It looks flavorful so i will definitely try this one. thanks
    https://sinkswimchicago.com/bioharmony-complex-plus/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger