października 21, 2018

Chleb powszedni (pszenno-żytni) na zakwasie/ Everyday Sourdough Bread

Chleb powszedni na zakwasie pszenno-żytni
Chleb powszedni na zakwasie, pszenno-żytni

Dziś kolejny przepis na pyszne domowe pieczywo. Pszenno-żytni chleb na zakwasie pieczony w foremce (keksówce) to łatwy przepis dla początkujących.

Mimo dodatku żytniego zakwasu, nasz domowy chleb jest lekki i puszysty, bo przygotowany na jasnej mące pszennej. Posmakuje również tym, którzy nie przepadają za ciężkim pieczywem na zakwasie.

Jeśli Wasz zakwas nie jest wystarczająco silny (na przykład kilkudniowy), możecie dodać do niego drożdże, ale jeśli macie dojrzały, ładnie pracujący zakwas, nasz pszenno-żytni chleb pięknie urośnie bez nich.

Z podanych proporcji upieczemy dwa bochenki pszenno-żytniego cheba na zakwasie, które wykorzystamy do przygotowania smacznych kanapek. Taki domowy chleb jest tez smaczny z samym masłem. Smacznego:)

Jeśli bardzo Wam się spieszy, koniecznie przygotujcie mój szybki chleb mieszany:






Chleb powszedni (pszenno-żytni) na zakwasie, składniki:


na dwie małe keksówki o wymiarach 25x12 cm:

100 g aktywnego żytniego zakwasu,
425 ml ciepłej wody,
580 g mąki pszennej,
płaska łyżka soli,
łyżka miodu,
łyżka oleju lub oliwy,
4 g suchych drożdży (opcjonalnie, tylko jeśli Wasz zakwas jest młody )

Chleb powszedni (pszenno-żytni) na zakwasie, przygotowanie:


Drożdże wymieszać z miodem i wodą, odstawić na 5 minut do napuszenia. Połączyć z pozostałymi składnikami chleba, zagniatać za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego. Odstawić  do podwojenia objętości (na samym zakwasie może to zając nawet 3 godziny, na drożdżach czas rośnięcia się skróci), mieszając ciasto 2 razy podczas rośnięcia. Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, znów odstawić do podwojenia objętości. Piec w 220 C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210C i piec kolejne 10-15 minut.

Przepis znalazłam tutaj.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


ENGLISH:

100 g of active sourdogh starter,
425 ml of warm water,
580 g of flour,
1 tbs of salt, levelled,
1 tbsp of honey,
1 tbsp of oil,
4 g of dry yeast (optional, if your sourdough is not very mature and strong)

Mix the yeast with water and honey, set aside for 5 minutes, until frothy. Combine with the rest of ingredients and knead, using a dough hook. Cover with kitchen towel and let it rise for 90-120 minutes or until doubled in size (if using just sourdough starter, without yeast, it can take even 3 hours). Make sure to mix the dough two  times during rising. Place the dough into two bread pans lined with baking paper (25x12cm), set aside to double in size. Bake in 220 C for 30 minutes, turn the heat down to 210 C and bake for additional 10-15 minutes. Enjoy:)

See the original recipe.

28 komentarzy:

  1. Gracias por la receta! Espero verte pronto por mi blog!♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Teraz, w długie jesienne wieczory będzie więcej czasu na takie domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny chlebuś:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wonderful! Gorgeous crust and tender crumb..

    OdpowiedzUsuń
  5. This iooks delicious!! I love bread!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam piec własny chleb! :) następny chyba spróbuję z Twojego przepisu, dziękuję! :* Zostaję na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie, puszysto i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, this is a great looking bread! It looks perfect and I need to have sourdough starter. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  9. Hi!

    Wow.
    It is really delicious!
    Thanks for share!

    Kisses! ❤

    OdpowiedzUsuń
  10. No to wiem co zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały, bo domowy. Świetnie wyrośnięty, ładnie wypieczony... Same ochy, achy nad nim :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe chleby są najlepsze :) Smakują fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Strasznie dawno nie piekłam chleba, a uwielbiam gdy jego zapach roznosi się po domu 😉

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieknie wyglada, domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Homemade bread is SO GOOD! And love it when it's made with sourdough starter. This looks excellent -- thanks.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger