maja 30, 2021

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia przepis
Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia 

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia przepis

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia przepis

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia to wyjątkowy sernik na zimno z wiaderka na herbatnikach z galaretką cytrynową i kokosem. To wspaniałe ciasto bez pieczenia sprawdzi się na upały, jest lekkie i orzeźwiające.

Zobaczcie przygotowanie ciasta Śnieżny Puch krok po kroku na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia przygotowuje się banalnie prosto. Wystarczy tylko ubić śmietankę, a następnie połączyć z galaretką i twarogiem. Pamiętajcie, by galaretka wlewana do masy była wystudzona, ale wciąż płynna (jak na filmie) - to gwarantuje zero grudek. 

Aby sernik na zimno z wiaderka udał się idealnie, musicie wybrać ser bardzo dobrej jakości. Po otwarciu wiaderka masa serowa musi być bardzo gęsta i zwarta, musi to być po prostu zmielony twaróg wciśnięty w wiaderko :) Nie wybierajcie sera, który jest wodnisty, rzadki lub ma w składzie niepotrzebne dodatki. Składniki mojego ulubionego sera z wiaderka to twaróg i serek śmietankowy.

Warto zwrócić uwagę, że ciasto Śnieżny Puch nie ma konsystencji tradycyjnego sernika na zimno. Ten to raczej skrzyżowanie sernika bez pieczenia z ptasim mleczkiem lub pianką. Jeśli wolicie tradycyjny sernik na zimno, koniecznie wypróbujcie mój sernik na zimno z wiaderka z brzoskwiniami i galaretką

Idealnym wykończeniem są tu wiórki kokosowe usmażone z masłem i cukrem, ale jeśli za nie przepadacie za kokosem, posypcie ciasto uprażonymi migdałami albo czekoladą startą na duże wióry (możecie wykorzystać gorzką, mleczną lub białą - jak wolicie). Na wierzchu dobrze sprawdzą się też owoce jagodowe, ale należałoby nałożyć je na wierzch, gdy masa będzie już tężejąca, by mogły się do niej przykleić.

Dzisiejszy sernik na zimno jest wyjątkowo puszysty, delikatny, pełen bąbelków powietrza. Nie jest zbyt słodki, ale masę serową warto dosłodzić do smaku. To idealny deser na lato, bardzo polecam, smacznego :)


Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia, składniki:


na blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub trochę większą) albo tortownicę o średnicy 26 cm)
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

2 galaretki cytrynowe (lub przeźroczyste w ulubionym smaku, opakowania po 70 g),
500 ml wody,
ok. 100 g herbatników,
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (temp. pokojowa, u mnie ser z Piątnicy),
opcjonalnie szczypta mielonej wanilii,
od 1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru (lub do smaku),
250 ml śmietanki 30% lub 36% (bardzo zimna, u mnie 36 %)

na wierzch: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia, przygotowanie:

Do gorącej wody (500 ml) wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia -  galaretki powinny mieć temperaturę pokojową i wciąż być płynne (jak na filmie). Śmietankę ubić w wanilią na sztywno. W trzech turach dodać ser i cukier puder, zmiksować. Wlać galaretkę, zmiksować. Na tym etapie masa będzie rzadka i pełna bąbli powietrza. Można sprawdzić, czy nie należy dosłodzić masy. Odstawić całość na 10-15 minut do lodówki, by zgęstniała (zbyt rzadka masa wylana na herbatniki mogłaby spowodować, że ciastka wypłyną na powierzchnię). 

Na dnie blaszki ułożyć herbatniki. Na ciastka stopniowo wylać gęstniejącą masę twarogową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kokosowego wierzchu. Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić masło. Dodać wiórki kokosowe i cukier. Smażyć kilka minut, aż wiórki się zarumienią. Krótko wystudzić i posypać wierzch masy serowej. Chłodzić kilka godzin do całkowitego stężenia.

Przepis ze strony: kwestiasmaku.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Polish No Bake Snowflake Cheesecake Recipe:


2 packages of lemon jellos (70 g each),
500 ml water,
100 g of biscuits,
1 kg Polish cheesecake filling (use a good quality cheesecake filling, making sure it's just milled cheese), room temperature
a pinch of vanilla beans, optional,
1/2 to 3/4 powdered sugar (or to taste),
250 ml of heavy whipping cream,

for the topping: 3 tbsp of butter, 3 tbsp of powdered sugar, 100 g of unsweeted coconut flakes


To the hot water (500 ml) add jello powder, mix to melt. Set aside, until room temperature, byt still runny (see the video). Beat the cream with vanilla, until stiff. Gradually add cheese and sugar. Add jellos. At this point, your mixture will be runny and full of air bubbles. Check, if you need to add more sugar. Refrigerate for 10 to 15 minutes until thickens.

Arrange biscuits on the bottom of your baking tray (24x24 cm or slightly bigger). Gradually add your thickening cheesecake mixture. Refrigerate for few minutes. In the meantime prepare coconut topping. On a low heat, melt 3 tbsp butter. Add coconut and powdered sugar. Let it cool for few minutes. Place the coconut on top of the cheesecake. Refrigerate for few hours, until sets completely. Enjoy!

27 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak puch:)))na pewno jest pyszne:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! :) Muszę go koniecznie zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. It looks spectacular! The coconut topping is amazing.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :), zresztą ja akurat bardzo lubię wszelkiego rodzaju serniki itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Thanks for your sharing:) have a lovely day ...

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bardzo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawdziwa pychotka!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie to wygląda i pewnie tak smakuje. Dziś zjadłam sernik w Kociej Kawiarnia le jutro spróbuję zrobić to cudo, może mi się uda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Thank you. I don't think we have 'cheesecake filling' here. This does look good though.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda przepysznie i jestem pewna że tak też smakuje. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  12. Do a lot of Polish people use jello in their different cakes? I love your recipes because they are so different from the recipes that I use.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks! Yes, actually jellos are quite popular ingredients in Polish cakes😊

      Usuń
  13. It looks tender, smooth, and yummy!

    OdpowiedzUsuń
  14. wow. your cake looks tempting,i felt like taking a bite. haha
    Thank you for sharing the recipe.
    A hug
    human hair bundles

    OdpowiedzUsuń
  15. Proste i pysznie wyglądające ciacho *.*
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. JAk bez pieczenia to i by mi wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny, bardzo go lubię.

    OdpowiedzUsuń
  18. I could eat cheesecake all day, every day and never get tired of it. This recipe sounds AMAZING!

    OdpowiedzUsuń
  19. O mniam, wygląd bardzo apetycznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger