Sernik na zimno z wiaderka z brzoskwiniami to pyszne całoroczne ciasto. Taki sernik bez pieczenia na herbatnikach jest łatwy i szybki w przygotowaniu, możecie go przygotować z dowolnymi owocami.
Aby nasz puszysty sernik na zimno z wiaderka udał się idealnie, musicie wybrać ser bardzo dobrej jakości. Po otwarciu wiaderka masa serowa musi być bardzo gęsta i zwarta, musi to być po prostu zmielony twaróg wciśnięty w wiaderko :) Nie wybierajcie sera, który jest wodnisty, rzadki lub ma w składzie niepotrzebne dodatki. Składniki mojego ulubionego sera z wiaderka to twaróg i serek śmietankowy.
Sernik bez pieczenia na herbatnikach zawsze się udaje. Pamiętajcie, że jeśli na jakimkolwiek etapie przygotowania masy serowej powstaną w niej grudki z żelatyny, zawsze możecie ją delikatnie podgrzać - pod wpływem ciepła grudki znikną. Pod żadnym pozorem nie doprowadzajcie masy z żelatyną do wrzenia, bo straci ona swoje właściwości żelujące!
Szybki i prosty sernik na zimno może być przygotowany bez spodu, jeśli nie przepadacie za herbatnikami lub biszkoptami. W zależności od sezonu przygotujcie go z brzoskwiniami, truskawkami, malinami lub innymi owocami jagodowymi, zawsze jest pyszny :) Bardzo polecam, smacznego :)
Sernik na zimno z wiaderka (z brzoskwiniami), składniki:
na tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszkę 24x24 cm:
1 kg twarogu sernikowego (bardzo dobrej jakości z wiaderka), w temperaturze pokojowej
ok. 120 g herbatników (można zastąpić biszkoptami),
puszka brzoskwiń (ok. 850 g),
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe (opakowania po 70 g),
2 czubate łyżki żelatyny (zwykłej, nie może być żelatyna fix),
1/2 szklanki mleka (125 ml),
150 g śmietanki 36%
szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub odrobiną pasty waniliowej),
3/4 szklanki cukru pudru lub do smaku (może być więcej lub mniej, zależy od twarogu)
Sernik na zimno z wiaderka (z brzoskwiniami), przygotowanie:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Podgrzać mleko, gdy będzie już gorące, ściągnąć z ognia. Dodać żelatynę i szybko wymieszać trzepaczką (uwaga, mleko ma być gorące, ale nie wrzące!). Jeśli zrobią się grudy lub całość będzie mocno gęsta i żelatyna nie będzie się rozpuszczała, można podgrzać mleko z żelatyną na bardzo małym ogniu, aż grudki znikną i żelatyna w całości się rozpuści (nie gotujemy, tylko delikatnie podgrzewamy). Delikatnie wystudzić - całość powinna być wciąż płynna.
Twaróg szybko zmiksować z cukrem pudrem i wanilią. Dodać śmietankę i wymieszać łyżką lub szpatułką. Spróbować, czy masa jest dostatecznie słodka. Do żelatyny dodawać stopniowo po łyżeczce masy twarogowej i wymieszać trzepaczką. Po kilku dodanych porcjach, jeśli w całości nie będzie grudek, przelać całość do pozostałego twarogu i wymieszać trzepaczką. Jeśli w masie będą grudki, można znów delikatnie podgrzać masę, grudki znikną.
Do twarogu z żelatyną dodać część pokrojonych brzoskwiń, wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając trochę mniej wody (u mnie około 100 ml mniej). Na zastygniętej masie serowej ułożyć pozostałe brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką (galaretka powinna być tężejąca, a nie bardzo płynna, wodnista). Schłodzić około 2 godzin lub do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: kwestiasmaku.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
No Bake Polish Cheesecake Recipe:
for 24x24 cm baking tray or springform pan (26cm):
1 kg of Polish cheesecake filling (use a good quality cheesecake filling, making sure it's just milled cheese), room temperature,
ok. 120 g of biscuits,
1 can of peaches (approx.. 850 g),
2 packages of peach jello ( 70 g each),
2 heaping tbsp of gelatine,
1/2 cup of milk,
150 g of heavy whipping cream,
a pinch of vanilla beans,
3/4 cup of powdered sugar (or to taste)
Arrange biscuits on the bottom of ypour baking tray and set aside. Heat the milk, until hot, but not boiling. Set aside from the flame and the gelatine. Whick vigorously, making sure there is no lumps (if it's to lumpy or hard to mix, heat the mixture on a very low flame, the lumps will dissapear - but make sure it's not boiling!).
Mix the cheesecake filling with sugar and vanilla. Add cream and mix, using a spatula or a spoon.
To the warm gelatine, gradually add your cheesecake filling - add one tsp at a time. If there's any lumps, heat the mixture on low once again, the lumps will dissapear. After few additions, combine the gelatine with remaining cheese and quickly mix, using a whisk. Add some of the chopped peaches and place the cheese on top your biscuits. Refrigerate, until sets completely.
Prepare the jellos according to packages instructions. Place chopped peaches on top of your set cheesecake. Add your thickening jello on top (make sure the jello is not very runny!). Refrigerate for 2 hours or until sets completely. Enjoy!
Modified recipe from site: kwestiasmaku.com
Such a bright and glorious cake! My husband is a huge fan of peach, I am pretty sure that he would enjoy this too.
OdpowiedzUsuńA śmietanka to chyba powinna być ubita nic nie pisze na ten temat ???
UsuńNie jest napisane, ponieważ śmietanki nie ubija się do tego sernika. Używamy gęstej śmietanki 36 %.
UsuńLooks great :-D
OdpowiedzUsuńKusisz od samego rana pysznościami. :))
OdpowiedzUsuńPychotka, z brzoskwiniami nasz ulubiony :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik z brzoskwiniami :D
OdpowiedzUsuńWhat a great recipe :)
OdpowiedzUsuńUWielbiam!
OdpowiedzUsuńI adore cheesecake, but have never heard of a no bake one before. This, I simply have to try! Thank you so much for sharing.😊😊
OdpowiedzUsuńHave a fabulous afternoon, my friend...and stay safe!
Hugs xxx
Sernik to sama przyjemność.
UsuńUwielbiam serniki na zimno z galaretką <3
OdpowiedzUsuńI like biscuits as a basis to a non bake cake. I usually buy the classic type of biscuits produced by our wel-known 'Osem' company.
OdpowiedzUsuńThe combination of cheese and peaches is delicious!
Kocham sernik :)
OdpowiedzUsuńI don't think I have ever seen a cheesecake with jelly on top. Endless possibilities. Thank you.
OdpowiedzUsuńThis cheesecake looks so yummy!
OdpowiedzUsuńI love cheesecake.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńwczoraj robilam bardzo podobny fit sernik, tylko po prostu dodalam odtluszczonego twarogu no i ksylitolu ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńI love cheesecake and peaches too, so I would really enjoy your delicious pie.
OdpowiedzUsuńBest wishes!
Uwielbiam sernik w każdej postaci 🤩
OdpowiedzUsuńLooks wonderful!
OdpowiedzUsuńOh my goodness, that looks and sound delicious.
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam sernik na zimno i nie miałam najlepszego sera, ale i tak wyszedł świetnie :)
OdpowiedzUsuńKusisz jak zwykle :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńletnie smaki:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńPiękny sernik, wygląda bardzo słonecznie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSerników nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńThat's so pretty. I think I would like that.
OdpowiedzUsuńlooks delicious...
OdpowiedzUsuńn very colorfull...love it :)
Lubię takie ciasta na zimno, bo jestem wtedy spokojna.Nie muszę martwić się, że będzie zakalec, czy że się przycięcie😄. Muszę wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńMniam!!! Wygląda przepysznie i co najjawniejsze jest bardzo prosty w wykonaniu! :)
OdpowiedzUsuńSernik na zimno to jedyny sernik, jaki lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZrobiłam na herbatnikach a na ser poszła delikatna polewa kajmakowa, też pycha! Już prawie nie ma 🥹
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało!😊 Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊
UsuńUwielbiam ten sernik! :) Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuń