lutego 14, 2021

Brownie z orzechami i malinami / Brownie with Raspberries and Nuts

Brownie z orzechami i malinami przepis
Brownie z orzechami i malinami 

Brownie z orzechami i malinami przepis

Brownie z orzechami i malinami przepis

Brownie z orzechami i malinami to pyszne, wilgotne, amerykańskie ciasto dla miłośników czekolady. Jest intensywnie w smaku, zupełnie wyjątkowe i uzależniające - to naprawdę najlepszy, oryginalny przepis na brownie.




Aby nasze ciasto brownie z malinami udało się idealnie, pamiętajcie, by dodać do niego gorzką czekoladę bardzo dobrej jakości. Masa czekoladowa powinna być lekko wystudzona, ale wciąż płynna przed dodaniem do jajek.

Brownie charakteryzuje się delikatnie chrupiącą i popękaną skórką - to efekt długiego ubijania jajek z cukrem, więc nie warto przyspieszać tego etapu.

Aby uzyskać mokre brownie, wilgotne, trochę zakalcowate i charakterystycznie ,,gliniaste", pamiętajcie, by nie piec go za długo. 20 - 22 minuty w zupełności wystarczą, chociaż czas pieczenia może się nieznacznie zmienić, jeśli użyjecie większej lub mniejszej blaszki. Na większej ciasto może być gotowe kilka minut szybciej, a na mniejszej warto o kilka minut wydłużyć czas pieczenia
.
Warto zaznaczyć, że takie mokre ciasto czekoladowe ,,zachowuje się" troszkę inaczej niż tradycyjne ciasto pieczone z użyciem proszku do pieczenia. Brownie po upieczeniu natychmiast wyciągamy z piekarnika - podczas studzenia delikatnie opadnie, a skórka popęka. 

Brownie z orzechami i malinami to wspaniały całoroczny deser, który przygotujecie bez najmniejszego problemu. Gorąco polecam, smacznego :)

Brownie z orzechami i malinami, składniki:


na blaszkę o wymiarach 30x25 cm: 

200 g gorzkiej czekolady (70 lub 80%),
200 g masła,
100 g mąki,
250 g cukru (można dać troszkę mniej),
6 jajek,
ok. 70 g posiekanych orzechów,
garść malin (świeżych lub mrożonych)

Brownie z orzechami i malinami, przygotowanie:


Masło rozpuścić z czekoladą na parze. Lekko wystudzić - masa nie powinna być gorąca, ale ma być wciąż płynna. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Stopniowo dodać do niej ostudzoną czekoladę z masłem. Dodać mąkę, szybko wymieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powciskać orzechy i maliny (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy), piec około 20 minut w 200 C (upieczone ciasto od razu wyciągamy z piekarnika; może, a nawet powinno troszkę opaść).

Zmodyfikowany przepis ze strony: chillibite.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Brownie with Raspberries and Nuts Recipe:

200 g of dark chocolate (70 - 80 % of cocoa),
200 g of butter,
100 g of flour,
250 g of sugar,
6 eggs,
70 g of chopped nuts of yoour choice,
a handful of raspberries (fresh or frozen)

Melt the butter and chocolate, set aside to cool. Beat the eggs with sugar, until pale and fluffy. Gradually pour in chocolate and butter mixture. Mix. Add the flour and walnuts, mix, just to combine. Pour the batter into the baking pan (20x30cm) covered with baking paper. Press nuts and berries on top. Bake for about 20 minutes (200C). Enjoy:)

Modified recipe from site: chillibite.pl

46 komentarzy:

  1. Przesmakowicie wygląda 🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i brownie, i blondie, takie ciacho raz na jakiś czas wchodzi po prostu wybornie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! Będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wonderful:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z czekoladą nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. It looks so tempting with nuts and berries!

    OdpowiedzUsuń
  7. I would make and enjoy these brownies, without the nuts. I wish them all soft; the nuts add a certain hardness to them.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem wielką fanką brownie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. I really like pies with heavy dough and walnuts, great thing. Your brownie is really good.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  10. YUM. I adore brownies - and raspberries.

    OdpowiedzUsuń
  11. Maliny i czekolada, to super pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowite połączenie malin i orzechów :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. That looks delicious. And a Happy Valentine's Day to you and yours.

    OdpowiedzUsuń
  15. It is a sweetest brownie ever!
    Yummy

    OdpowiedzUsuń
  16. Od niedawna bardzo lubię brownie.

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks incredible! You can never go wrong with a delicious brownie!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  18. The raspberry and nuts makes it more healthy, right? It looks delicious.

    I made your chicken recipe the other night, it was also good!

    main blog: https://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  19. My husband would love these but the little pips disagree with me! Keep well and stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  20. Infusing your brownies with raspberries and nuts is so fun... and the sweet, tart and savory flavors compliment each other perfectly!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię to cisto ale sama jakoś się nie pokusiłam na jego upieczenie. Ale kiedyś trzeba ten pierwszy krok uczynić. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i od samego patrzenia leci ślinka 😋. Połączenie smaków: czekolady, orzechów i malin musi być przepychota. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepysznie, uwielbiam takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale mnie tu boski smakołyk ominął! :) z malinami uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Brownie zawsze smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam, poproszę o pomoc. To jest pierwszy przepis z tej strony, który mi nie wyszedł - ciasto miałem lejące a po upieczeniu płynne w środkowej części blachy (tak jakieś 70 %blachy), piekarnik niedawno wymieniony. Czy ktoś zna przyczynę? Maliny dałem mrożone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, pomyślmy, co mogło pójść nie tak. Rozumiem, że ciasto nie wyglądało tak jak na filmie?Jeśli było lejące, to znaczy znacznie bardziej płynne niz u mnie, to podejrzewam, że musiał być jakiś błąd podczas przygotowań. Czy jajka byly dlugo i dokladnie ubite z cukrem na jasną, gęstą masę? Około 7-10 minut? Być może tu jest przyczyna. Albo jeśli ciasto bylo luźne, może po prostu niechcąco dodano za mało mąki albo za dużo masla / czekolady? Jeśli jest Pan pewiem, że nie w tym tkwi problem, to następnym razem potrzymałabym brownie w piekarniku po prostu trochę dłużej. Dopytam jeszcze, czy rozmiar blaszki był taki jak u mnie czy mniejszy? W mniejszej będzie na pewno piekło się trochę dłużej. Na pewno to nie przez maliny,ja zawsze daję tu zamrożone.

      Usuń
    2. Blaszka była 25 na 35, czy mogło być przez zbyt szybkie dodanie czekolady lub zbyt ciepłej?

      Usuń
    3. Myślę, że tak, też o tym pomyślałam. Ja dodaję stopniowo, na początku łyżka po łyżce. Studzę czekoladę na pewno przez czas ubijania jajek, a zazwyczaj jeszcze trochę dłużej.

      Usuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger