marca 04, 2022

Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym

Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym przepis
Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym 

 
Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym przepis

Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym przepis


Dziś kolejny przepis na pulpety z mięsa mielonego, czyli proste klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym. Nie potrzeba do nich wielu składników, to prosty i całkiem szybki obiad dla rodziny.

Klopsiki w sosie śmietanowym mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Smaczne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos najlepiej zabielić tłustą słodką śmietanką, ale w wersji mniej kalorycznej dobrze sprawdzi się też mleko. Najsmaczniejszy sos wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego.

Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami ( na przykład śląskimi), ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy, bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne klopsiki :)

Zobaczcie również mój pyszny placek drożdżowy z mięsem mielonym i żółtym serem:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym, składniki:

na pulpety:

ok. 500 g mielonego mięsa,
ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone),
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki)

na sos:

ok. 2 szklanek wody lub rosołu,
mała cebula,
ząbek czosnku, opcjonalnie
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku),
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
kilka łyżek posiekanego koperku i natki pietruszki,
sól, pieprz, mieszanka suszonych ziół włoskich lub prowansalskich (do smaku)

Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym, przygotowanie:

Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka chwil i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć krótko i zalać całość wodą lub rosołem. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości wszystkich składników. Wlać śmietankę lub mleko. Dodać przyprawy. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody (mieszankę należy dodawać stopniowo, kontrolując gęstość sosu). Posypać obficie drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Meatballs in Creamy Sauce with Herbs Recipe:

500 g of ground meat,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped and sauteed
1 small onion, diced and sauteed,
salt and pepper, sweet paprika, marjoram (approx. 1 tsp),
1/3 cup of bread crumbs plus 1/3 cup of milk


2 cups of chicken stock or water,
1 onion,
1 cloves of garlic,
few heaping tbsp of finely chopped dill and parsley,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk or to taste,
1-2 tsp of flour or starch,
seasonings to taste: salt, pepper, mix of Italian dry herbs

Prepare the meatballs:  Cover your breadcrumbs with milk and set aside for few minutes, until they soak up the whole liquid. Mix all the meatballs ingredients and form into small balls. Heat some oil in a pan and sear the meatballs on both sides, until golden brown, but still raw inside. 

In the same pan, sautee finely chopped onion and garlic. Cook, stirring, for few minutes. Pour in the stock or water.  Turn the heat down to low and simmer for about 20 minutes. Add cream and season well. Thicken the sauce with some slurry (flour mixed with 1/3 cup of water or stock). Season to taste. Sprinkle with fresh dill and parsley. 

6 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger