kwietnia 29, 2022

Karkówka w sosie z przyprawą gyros

Karkówka w sosie z przyprawą gyros przepis
Karkówka w sosie z przyprawą gyros 


Karkówka w sosie z przyprawą gyros przepis

Karkówka w sosie z przyprawą gyros przepis

Karkówka w sosie z przyprawą gyros to wspaniały pomysł na sycący obiad z aromatyczną karkówką w roli głównej. Karczek w sosie z mieszanką przypraw jest delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach.

Karkówka w sosie gyros jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć domową przyprawą gyros lub gotową ulubioną mieszanką - wtedy będzie jeszcze szybciej i jeszcze łatwiej. Ważne, by obsmażyć mięso do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał wyraźny smak i kolor. Do sosu możecie też dodać inne składniki, dobrze sprawdziłyby się tu na przykład pieczarki lub czerwona papryka.

Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie dodać do sosu trochę słodkiej śmietanki, do smaku. Karczek w sosie wspaniale smakuje z kluskami śląskimi, ziemniakami, kaszą lub ryżem.  Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną karkówkę :)

Polecam również mój przepis na karkówkę w sosie musztardowym :)

Karkówka w sosie z przyprawą gyros:


ok. 500 g karkówki w plastrach,
2 cebule,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
listek laurowy,
1-2 łyżki sosu sojowego,
1-2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
 łyżeczka mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/4  lub 1/3 szklanki wody,

na domową przyprawę gyros (poniższe przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw gyros/kebab):

3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
łyżeczka oregano,
łyżeczka majeranku
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz

opcjonalnie natka pietruszki

Karkówka w sosie z przyprawą gyros, przygotowanie:


Plastry karkówki oprószyć przyprawą gyros i polać olejem (na tym etapie można zamarynować mięso przez noc, ale można też smażyć od razu). Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w półplastry cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać sos sojowy, koncentrat, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 60-70 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej w trakcie duszenia.  1/3 szklanki wody rozmieszać dokładnie z mąką, dodać stopniowo do sosu (kontrolując gęstość - zapewne nie trzeba będzie dodawać całej mieszanki) i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia, ewentualnie doprawić. Posypać natką pietruszki. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Braised Pork Neck with Gyros Spice Mix Recipe:

500 g of pork neck fillets,
2  onions,
1-2 cloves of garlic,
approx. 3 cups of water,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus 1/3 cup of water,
1-2 tbsp of soy sauce,
1-2 tbsp of tomato paste,

for homemade gyros spice mix (you can  use store bought spice mix instead):

1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
1 tsp of dry oregano,
1 tsp of marjoram,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
salt and pepper

Seaon the meat with spices and oil. At this tage you can marinade the meat overnight or fry immediately. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until  golden on both sides. Set aside. To the same skillet add chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add soy sauce, tomato paste, allspice and bay leaf. Simmer on low for about 60 minutes or longer (until really tender). Mix the starch with some water, creating a slurry. Add gradually to the sauce and simmer, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

1 komentarz:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger