kwietnia 16, 2022

Babka z łatką z PRL-u

Babka z łatką z PRL-u przepis
Babka z łatką z PRL-u 

 
Babka z łatką z PRL-u przepis

Babka z łatką z PRL-u przepis

Dziś na deser poleca się ucierana babka z łatką z PRL-u. Taka maślana babka z kakao to tradycyjny, stary przepis, który znalazłam w wydaniu ,,Kuchni Polskiej" z lat 60. Ciasto udaje się za każdym razem, babkę naprawdę trudno zepsuć.




Aby ucierana babka z kakao udała się idealnie, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (zwłaszcza masło i jajka). Należy zwrócić uwagę na długie i dokładne ucieranie żółtek z masłem, natomiast mieszać krótko i tylko do połączenia po dodaniu mąki - zbyt długie mieszanie na końcowym etapie może spowodować zakalec oraz to, że babka wyjdzie za sucha.

Część ciasta z kakao jest bardzo gęsta, ciężka i zwarta - w oryginalnym, starym przepisie podano, że ma taka być, bo ciemne ciasto zapadnie się wtedy w ciasto jasne, tworząc łatki. Jeśli uznacie, że ciasto z kakao jest zbyt suche i trudno z nim pracować, możecie dodać do niego łyżkę mleka. 

Pamiętajcie, by dokładnie umyć i wytrzeć mieszadła miksera przed ubijaniem białek, inaczej białka mogą się odpowiednio nie ubić.

Babka z łatką w smaku i strukturze przypomina trochę tradycyjną babkę piaskową, mimo że nie zawiera skrobi ziemniaczanej. To jedna z klasycznych, suchszych babek, do których obowiązkowo podajmy filiżankę herbaty :) Babka nie jest bardzo słodka, idealnie pasuje na podwieczorek. Polecam, smacznego :)

Babka z łatką z PRL-u, składniki:

250 g mąki pszennej,
100 g masła w temperaturze pokojowej,
120 g cukru pudru,
mielona wanilia (można zastąpić ekstraktem waniliowym),
4 duże jajka (osobno żółtka i białka),
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
20 g kakao

cukier puder do obsypania babki lub lukier albo ulubiona polewa, na przykład czekoladowa

Babka z łatką z PRL-u, przygotowanie:

Masło utrzeć na puch (zajmie to ok 2 minut, jeśli masło jest w temperaturze pokojowej). Do utartego masła stopniowo dodawać żółtka, ucierając długo i dokładnie po każdym dodaniu (około minuty na każde żółtko). Stopniowo dodawać przesiany cukier puder, dokładnie zmiksować. Ubić białka na sztywno. Dodać do masy na przemian z przesianą mąką, wanilią i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników (można też dodać całą pianę i obsypać całą mąką z proszkiem, a następnie wymieszać szpatułką). Na tym etapie nie mieszamy za długo, bo w babce może wyjść zakalec lub może wyjść za sucha. Wyłożyć 2/3 ciasta do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką formy (o pojemności ok. 2 l). Resztę ciasta wymieszać z przesianym kakao - jeśli masa będzie zbyt sucha, można dodać łyżkę mleka. Ciasto z kakao będzie bardzo gęste i ciężkie, takie ma być. Za pomocą łyżeczki nałożyć je na jasne ciasto i rozsmarować. Piec w 170 C około 30-40 minut. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem albo polewą.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Old-Fashioned Polish Marble Bundt Cake Recipe:


250 g of flour,
100 g of butter, room temperature,
120 g of powdered sugar,
4 large eggs, room temperature (yolks and egg whites separated),
1 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
20 g of dark cocoa

some powdered sugar for dusting the cake or some icing or chocolate glaze


Beat the butter, until fluffy. Gradually, one by one, add egg yolks, mixing well after each addition. Gradually add sifted powdered sugar. Mix well. Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gently fold into the mixture with sifted flour, vanilla and baking powder. Place 2/3 of the batter into very well greased and sprinkled with flour bundt pan (approx. 2 l). Add cocoa to remaining batter and mix (you can add 1 tbsp of milk, if it's too dry). Bake in 170 C for about  40 minutes. Sprinkle with powdered sugar or pour over some lemon glaze. Enjoy:) 

12 komentarzy:

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger