kwietnia 27, 2022

Owsiane ciasteczka kakaowe z ziarnami

Owsiane ciasteczka kakaowe z ziarnami przepis
Owsiane ciasteczka kakaowe z ziarnami 

Owsiane ciasteczka kakaowe z ziarnami przepis

Owsiane ciasteczka kakaowe z ziarnami przepis

Dziś na podwieczorek polecam polecam pyszne owsiane ciasteczka kakaowe z ziarnami. Są ekspresowe w przygotowaniu, można je upiec na ostatnią chwilę i zawsze się udają.

Ciasto na razowe ciastka owsiane nie wymaga chłodzenia, wałkowania i wycinania foremkami - wystarczy tylko uformować kuleczki i piec. 

Kakaowe owsiane ciasteczka z płatków owsianych górskich są zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne ciastka, zwłaszcza te kupowane w sklepie. Zawierają kilka prostych składników, nie są zbyt słodkie, idealne do pochrupania przy kawie lub herbacie. Polecam, smacznego :)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasteczka :)

Zobaczcie również te same ciasteczka w wersji jasnej z kawałkami czekolady :)


Owsiane ciasteczka kakaowe z ziarnami, składniki:

na 18-20 ciastek:

120 g masła w temperaturze pokojowej,
70 g cukru,
duże jajko,
100 g płatków owsianych (górskich),
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
20 g kakao,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
ok. 40 g ziaren (u mnie pół na pół ziarna słonecznika z ziarnami sezamu)

Owsiane ciasteczka kakaowe z ziarnami, przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem (2-3 minuty). Dodać jajko, zmiksować. Wsypać płatki i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować. Gdy ciasto zrobi się gęste, zmienić mikser na szpatułkę lub łyżkę, dodać ziarna i wymieszać. Ciasto będzie gęste i dość klejące, ale łatwe do formowania w dłoniach. Uformować 18-20 kuleczek. Na wyłożonej papierem blaszce układać przygotowane kuleczki (w odstępach), spłaszczać dłonią lub łyżką. Piec w 180 stopniach około 13-15 minut lub do zarumienienia - po wyciągnięciu z pieca będą dość delikatne i miękkie, ale stwardnieją podczas studzenia. Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje od dołu, można je piec na najwyższej półce piekarnika, bo ciasteczka łatwo przypalić.

Zmodyfikowany przepis ze strony mojewypieki.com


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Cocoa Oatmeal Cookies with Seeds Recipe:


for 18-20 cookies:

120 g of butter (room temperature),
70 g of sugar,
1 large egg,
100 g of rolled oats,
120 g of wholewheat flour,
20 g od dark cocoa,
1/2 tsp of baking powder,
approx. 40 g of seeds (sunflower and sesame seeds works best)

Cream the butter with sugar. Add the egg and mix. Add the remaining ingredients and mix well with a spoon or a spatula (the dough is a bit sticky). Form 18-20 small balls out of the dough. Place the balls on a baking paper and flat each one, using a spoon or your fingers. Bake for about 13-15 minutes (180C) or until golden on the edges. The cookies are quite soft and tender at first, but they harden and get crispy during cooling. Enjoy:)

Modified  recipe from here.

10 komentarzy:

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger