lipca 06, 2022

Pszenne bułeczki do odrywania

Pszenne bułeczki do odrywania przepis
Pszenne bułeczki do odrywania 


Pszenne bułeczki do odrywania przepis

Pszenne bułeczki do odrywania przepis


Dziś polecam pszenne bułeczki do odrywania, czyli proste bułki upieczone z białej mąki - uniwersalne, nadające się do wytrawnych i słodkich dodatków.

Pszenne bułeczki do odrywania nie powinny sprawić Wam wiele problemu, ciasto możecie zagnieść dłońmi lub przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Na blaszce układamy je tak, by nie zostawiać dużych przerw, dzięki temu upieczone są przytulone do siebie i dłużej zachowują świeżość.

Takie proste bułeczki mają puszyste i delikatne wnętrze oraz miękką skórkę. Jeśli macie ochotę, możecie posypać je mieszanką ziaren. Są świetną bazą do kolorowych kanapek, dobrze smakują również w roli grzanek. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne bułeczki:)

Pszenne bułeczki do odrywania, składniki:

na 16 bułeczek:


830 g mąki pszennej,
480 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru,
3 łyżeczki suchych drożdży (1 i 1/2 opakowania),
4 łyżki oleju,
3 łyżeczki soli (może być troszkę więcej)

mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Pszenne bułeczki do odrywania, przygotowanie:

Do ciepłej wody i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z  mąką i solą. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając olej - ciasto powinno być gładkie i elastyczne, na początku będzie dość zwarte i suche, ale podczas wyrabiania zrobi się bardziej miękkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 - 90 minut (powinno podwoić objętość). Po tym czasie podzielić ciasto na 16 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie zostawiając dużych odstępów. Odstawić do podwojenia objętości na 30-40 minut.  Posmarować mlekiem. Bułeczki piec w 190 C około 20 minut. 

Oryginalny przepis: tasty.co

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Easy Pull Apart Dinner Rolls:

for 16  rolls:


830 g of flour,
480 ml of warm water
1 tsp of sugar,
3 tsp od fry yeast,
4 tbsp of oil,
3 tsp of salt

few tbsp of milk to brush the rolls before baking

Mix yeast with water and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides oil. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.

Divide into 16 parts and form round buns.  Place close to each other on a baking tray (lined with baking paper) and let them rise for additional 30-40 minutes. Brush with some milk. Bake in 190 C for about 20 minutes. Enjoy:)

 Original recipe: tasty.co

2 komentarze:

  1. uuuu jakie jędrne bułeczki! chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Cię po wielkiej przerwie, miło Cię odwiedzić. :) Bardzo dawno nie jadłam takich bułeczek, a sama to nigdy nie robiłam, bardzo chcę spróbować, tym bardziej że uczę się gotować, piec. :) Pozdrawiam, życzę Ci dużo radości.<3 :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger