lipca 27, 2022

Schab w sosie z włoszczyzną

Schab w sosie z włoszczyzną przepis
Schab w sosie z włoszczyzną 


Schab w sosie z włoszczyzną przepis

Schab w sosie z włoszczyzną przepis

Tym razem na obiad polecam schab w sosie z włoszczyzną. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, to świetne danie dla całej rodziny.

Schab w plastrach duszony w sosie z warzywami jest delikatny, idealnie miękki i kruchy. To dzięki długiemu duszeniu mięsa. Do sosu najlepiej można użyć słodkiej, tłustej śmietanki 30 %, ale sprawdzi się również słodka śmietanka 12 lub 18 % z kartonika albo mleko. 

Schab w sosie z włoszczyzną idealnie smakuje z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówkami. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :)

Schab w sosie z włoszczyzną, składniki:


500 g plastrów schabu,
3 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru,
biała i jasnozielona część pora,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % lub mleka (można też użyć słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika),
marchewka,
korzeń pietruszki,
ok. 2 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, granulowany czosnek (lub ulubiona mieszanka przypraw do schabu / mięs)
kilka łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki

Schab w sosie z włoszczyzną, przygotowanie:


Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekanego pora, marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w kostkę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20 minut, aż schab będzie bardzo miękki (czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić do smaku. Dolać śmietankę lub mleko. Zagęścić sos wodą lub mlekiem rozmieszanym z mąką lub skrobią - mieszankę dodawać stopniowo, kontrolując gęstość sosu. Dusić kilka minut. Posypać obficie koperkiem lub natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Cutlets in Vegetable Sauce Recipe:

500 g of pork cutlets (boneless),
3 cups of water or stock,
1 small leek (white and light green part),
1-2 cloves of garlic, optional,
1 carrot, 
1 parsnip,
1/2 cup of heavy cream or milk (or half and half or milk) - to taste,
approx. 2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, Herbs de Provence, sweet paprika and granulated garlic OR use favourite spice blend for pork,
few tbsp of dill or chopped parsley

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chopped leek, carrot and parsnip. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 20 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add cream or half and half to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or stock). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
 

2 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger