lipca 20, 2022

Oszczędne bułeczki maślane z wiśniami

Oszczędne bułeczki maślane z wiśniami przepis
Oszczędne bułeczki maślane z wiśniami 

Oszczędne bułeczki maślane z wiśniami przepis

Oszczędne bułeczki maślane z wiśniami przepis

Dziś polecam oszczędne bułeczki maślane z wiśniami - są puszyste, mięciutkie, idealne na podwieczorek dla małych i dużych.

Do oszczędnych bułeczek maślanych użyjecie tylko jednego jajka i niezbyt dużo masła. Dzięki dodatkowi mleka i opcjonalnie jogurtu wychodzą naprawdę delikatne i smaczne. Można przygotować  je z użyciem suchych drożdży (lub świeżych). Nadziewane bułeczki mleczne smakują pysznie z dodatkiem różnych owoców - ja tym razem nadziałam je świeżymi wiśniami, ale wypróbujcie na przykład jagody, borówki czy jabłka z cynamonem. Miejcie na uwadze, że gdy nadziejecie je mniejszymi, soczystymi owocami, część soku może wyciec z bułeczek podczas pieczenia, nie należy się tym przejmować.

Bułeczki maślane z wiśniami nie są zbyt słodkie, wspaniale nadają się na wyjazd lub piknik. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na bułeczki:)


Oszczędne bułeczki maślane z wiśniami, składniki:

na 12 bułeczek:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml

3 i 1/2 szklanki mąki,
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
1/2 szklanki cukru (może być troszkę więcej),
szczypta soli,
jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej)
50 g rozpuszczonego masła,
szklanka mleka (lub 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego),
400-450 g wydrylowanych wiśni (świeżych, rozmrożonych lub ze słoika; w zależności od sezonu można wykorzystać też inne owoce)
kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

cukier puder do posypania bułeczek po upieczeniu lub lukier

Oszczędne bułeczki maślane z wiśniami, przygotowanie:

Z podanej ilości cukru odjąć 2 łyżki. Do ciepłego mleka i 2 odjętych łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, cukrem, solą i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60-90 minut (powinno podwoić objętość).

Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części, z każdej uformować placek średniej grubości. Na środek każdego placka nakładać wiśnie (u mnie po 5-6 wiśni na bułeczkę). Złożyć brzegi ciasta do środka i uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (25x35cm), odstawić do podwojenia objętości na 30-40 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 180 C około 20 minut. Bułeczki nie są bardzo słodkie, dlatego warto posypać je cukrem pudrem albo połączyć mleko lub gorącą wodę z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru i oblać gotowe drożdżówki.

Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Cherry Buns Recipe:

for 12 buns:


3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast,
1/2 cup of sugar,
a pinch of salt,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of milk (or 1/2 cup of yogurt and 1/2 cup of milk)

400-450 g of pitted cherries,

few tbsp of milk to brush the rolls before baking

some powdered sugar for dusting or for the icing: few tbsp of milk or hot water, few tbsp of powdered sugar

Mix the yeast with milk and 2 tbsp of sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.

Divide into 12 parts and flatten each one with your hand.  Spoon some fruit in the centre (5-6 cherries) and form a bun. Place on a baking tray (25x35cm) lined with baking paper and let them rise for additional 30- 40  minutes. Brush your buns with some milk. Bake in 180 C for about 20 minutes. Dust with some powdered sugar or combine milk or hot water with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze. Pour over the buns. Enjoy:)

1 komentarz:

  1. Bułeczki apetycznie wyglądają, przepis zapisuje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2022 Lekcje w kuchni , Blogger