września 21, 2022

Karkówka duszona z marchewką

 

Karkówka duszona z marchewką przepis
Karkówka duszona z marchewką 

Karkówka duszona z marchewką przepis

Karkówka duszona z marchewką przepis

Nie macie pomysłu na prosty obiad z karkówki z niewielu składników? Karkówka duszona z marchewką i cebulą jest delikatna, idealnie miękka i aromatyczna, na pewno ją polubicie.

Karkówka z marchewką jest przygotowana z łatwo dostępnych i tanich składników. Dzięki długiemu duszeniu jest idealnie miękka. Jeśli bardzo się spieszycie, możecie doprawić ją ulubioną, gotową mieszanką przypraw do mięs / wieprzowiny. 

Duszona karkówka fantastycznie smakuje z ziemniakami lub kluskami z gotowanych ziemniaków. Pasuje również do kaszy lub ryżu. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną karkówkę :)

Zobaczcie również przepis na pyszną karkówkę w sosie własnym z pieczarkami:





Karkówka duszona z marchewką, składniki:

ok. 600 g karkówki w plastrach,
duża cebula,
2 średnie marchewki,
2 ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/3 szklanki wody,
sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie wędzona papryka, majeranek i odrobina mąki do posypania karkówki (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do mięs),
opcjonalnie natka pietruszki


Karkówka duszona z marchewką, przygotowanie:


Plastry karkówki oprószyć przyprawami. Następnie z obu stron delikatnie posypać mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę i marchewkę pokrojoną w grube plastry. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 60 -90 minut  (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej.  1/3 szklanki wody rozmieszać z mąką, stopniowo dodawać do sosu, kontrolując gęstość (zapewne nie trzeba będzie dodawać całej mieszanki), ewentualnie doprawić . Posypać natką pietruszki. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Neck in Gravy with Carrots:

600 g of pork neck fillets,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
2 medium size carrots,
approx. 3 cups of water,
2-3 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus 1/3 cup of water
salt, pepper, sweet paprika, optionaly smoked paprika, marjoram plus some flour for dusting the meat before frying (you can also use your favourte pork seasoning instead)

Seaon the meat on both sides.. Dust with flour. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minutes, until  golden on both sides.  Set aside.To the same pan, add finely chopped onion and thick slices of carrots. Cook for few minutes and add finely chopped finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaves. Simmer on low for about 60 minutes or longer (until really tender). Mix the starch with some water, creating a slurry. Add gradually to the sauce and simmer, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger