Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką |
Ja użyłam do potrawy udek z kurczaka bez skóry i kości, które bardzo trudno wysuszyć i zawsze wychodzą idealnie soczyste i miękkie. Do potrawy nie użyjecie całej puszki kukurydzy i ananasa - jeśli nie macie czasu lub pomysłu na kolejne danie z tymi składnikami, możecie je zamrozić i wykorzystać w innych daniach na ciepło, takich jak dzisiejsze.
Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką jest łagodny, miękki, idealny na przykład z ryżem basmati. Polecam, smacznego :)
Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką, składniki:
Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką przygotowanie:
seasonings: salt, pepper, curry powder,
1 onion,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
4-5 slices of drained pineapple, chopped,
1/2 cup of canned corn,
1-2 tsp of potato starch or all purpose flour plus 1/3 cup of water,
1/3 cup of heavy cream,
few heaping tsp of choopped parsley or cilantro
Sprinkle the meat with seasonings. Cook on a well heated skillet with a bit of oil, until lightly golden on both sides - the meat should be still raw inside. Set aside.
To the same skillet, add finely chopped onion, cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back, add pineapple chunks and cover with liquid (add enough water and pineapple juice to lightly cover the ingredients in the pan). Simmer on low for aboout 20 minutes or until tender.
Add corn and cream. Mix starch with water, creating a slurry. Gradually add to the sauce and simmer, until thickens (you may not use the whole mixture). Add parsley. Serve over rice. Enjoy:)
Jadłam kiedyś coś podobnego i bardzo mi smakowało. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńW moim domu na pewno będzie smakowało
OdpowiedzUsuńZrobiłem kiedyś coś podobnego, trochę improwizowałem, i wyszło przepyszne danie. Kurczak i ananas to dla mnie świetne połączenie, ale no tę parę albo się kocha, albo nienawidzi haha
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! ;)
Wygląda mega smacznie ✨
OdpowiedzUsuńKurczak w takim sosie musi być pyszny. Trzeba spróbować. :)
OdpowiedzUsuń