września 17, 2022

Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką

Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką przepis
Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką 

Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką przepis

Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką przepis

Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką to świetny pomysł na szybki obiad z udek kurczaka lub z piersi. Jest aromatyczny, soczysty i pyszny, na pewno Wam posmakuje.



Ja użyłam do potrawy udek z kurczaka bez skóry i kości, które bardzo trudno wysuszyć i zawsze wychodzą idealnie soczyste i miękkie. Do potrawy nie użyjecie całej puszki kukurydzy i ananasa - jeśli nie macie czasu lub pomysłu na kolejne danie z tymi składnikami, możecie je zamrozić i wykorzystać w innych daniach na ciepło, takich jak dzisiejsze.

Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką jest łagodny, miękki, idealny na przykład z ryżem basmati. Polecam, smacznego :)

Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką, składniki:

600 g udek z kurczaka bez skóry i kości (można zastąpić piersią)
przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, curry,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub wywaru drobiowego,
ok. 1/2 szklanki kukurydzy z puszki,
4-5 plastrów ananasa z puszki,
ok. 1/3 szklanki soku/syropu ananasowego z puszki,
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej,
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % 
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Kurczak z kukurydzą, ananasem i śmietanką przygotowanie:

Udka oprószyć przyprawami z obu stron i krótko obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron (mają być wciąż surowe w środku). Odłożyć. 

Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w małą kostkę cebulę. Smażyć kilka chwil, pod koniec smażenia dodając czosnek. Dodać mięso, pokrojonego ananasa, zalać całość wodą i sokiem ananasowym, tak by płyn zakrywał składniki w połowie. Dusić do miękkości około 20 minut. 

Dodać odsączoną kukurydzę. Wlać śmietankę. Jeśli sos jest za rzadki należy zagęścić go wodą (1/3 szklanki) rozmieszaną z mąką lub skrobią - mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość sosu. Ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Posypać natką.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Chicken Thighs with Corn and Pineapple Recipe:

600 g of boneless, skinless chicken thighs (or breast),
seasonings: salt, pepper, curry powder,
1 onion,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
4-5 slices of drained pineapple, chopped,
1/3 cup of pineaplle juice / syrup from the can,
1/2 cup of canned corn,
1-2 tsp of potato starch or all purpose flour plus 1/3 cup of water,
1/3 cup of heavy cream,
few heaping tsp of choopped parsley or cilantro

Sprinkle the meat with seasonings. Cook on a well heated skillet with a bit of oil, until lightly golden on both sides - the meat should be still raw inside. Set aside.

 To the same skillet, add finely chopped onion, cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back, add pineapple chunks and cover with liquid (add enough water and pineapple juice to lightly cover the ingredients in the pan). Simmer on low for aboout 20  minutes or until tender.

Add corn and cream. Mix starch with water, creating a slurry. Gradually add to the sauce and simmer, until thickens (you may not use the whole mixture). Add parsley. Serve over rice. Enjoy:)

6 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś coś podobnego i bardzo mi smakowało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu na pewno będzie smakowało

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem kiedyś coś podobnego, trochę improwizowałem, i wyszło przepyszne danie. Kurczak i ananas to dla mnie świetne połączenie, ale no tę parę albo się kocha, albo nienawidzi haha
    Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak w takim sosie musi być pyszny. Trzeba spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger