listopada 15, 2014

pizza z szynką serrano, rukolą i papryką

Po raz pierwszy zrobiłam pizzę z rukolą i na pewno nie ostatni:) Szynka serrano stanowi z nią wyjątkowo pyszny duet, a ta pizza jest jedną z najszybszych w przygotowaniu - większość składników dodajemy na koniec pieczenia ciasta i nie potrzebują one wcześniejszej ,,obróbki". Serrano możemy zastąpić prosciutto, a paprykę pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:)

na dużą blaszkę pizzy:

1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
kilka plasterków serrano,
pół czerwonej papryki i pół żółtej (lub jedna cała),
starty parmezan lub mozzarella,
opakowanie rukoli,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oregano,
cebula

 Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroić paprykę w paseczki, cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć paprykę z cebulą, posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.  5 minut przed końcem pieczenia na pizzę położyć serrano (można ją też położyć po wyciągnięciu pizzy z piekarnika), posypać rukolą.

29 komentarzy:

  1. o mniaaam . mam na nią wielką ochotę !! :(( może wykorzystam kiedys ten przepis :)

    http://melbrix-magazine.blogspot.com/ ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. ochhh tylko nie rukola :P Nie lubię :) Ale całość wygląda baaardzo apetycznie, a rukolę można ściągnąć i jest idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o, tak rukola jest pyszna :) domowa pizza? rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja pizza wygląda pięknie :) na pewno też świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada swietnie <3

    Zapraszam do mnie na rozdanie z oasap.com : http://gertrama.blogspot.com/2014/11/konkurs-oasap-cap-coat-giveway.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Pizza pyszna :-) ja planuje na jutro zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham rukole ,mojemu mezowi zachodzi plastikiem :) :) ale on smaku nie ma :)
    zapraszam na konkurs wygraj plaszczyk bedzie mi milo jak wezmiesz udzial
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/11/oasap-cap-coat-giveawaywygraj-plaszczyk_15.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo ładnie :)

    Mogę liczyć na Twoją pomoc? Poklikasz u mnie w linki ? :)
    http://sialalala96.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. jedna z moich ulubionych pizzy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej, ja też dziś robię pizzę =) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie, ale najgorsze jest to ,ze ilekroć patrze na te zdjęcia z tymi pysznościami , w żołądku mam orkiestrę :):)

    buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdjęłabym rukolę i zjadła w całości :D

    OdpowiedzUsuń
  14. W sensie pizzę, nie rukolę xD

    OdpowiedzUsuń
  15. Smaczna, kolorowa pizza. Chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale przepysznie wygląda Twoja pizza :) Ale mi smaku narobiłaś na noc :) Pyszności same :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka pizza to coś wspaniałego.. pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam mniam robię pizzę tzn ciasto z troszkę innego przepisu i wolę ją robić jak w pizzerii :D a pizza z rukolą jest obłędna. Moje idealne połączenie do tego chyba są czarne oliwki, salami i mozarella :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowa pizza jest zawsze najsmaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger