lutego 17, 2015

gorąca czekolada

Wczorajszy post dotyczył czekolady w formie musu, dziś pyszna tabliczka zamieni się w gorącą czekoladę - idealną na chłodne dni, których jeszcze trochę przed nami. Z podanego przepisu otrzymamy średni słoik domowej mieszanki, smacznego:)

Przepis Laury Vitale.

 1/4 szklanki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru,
2/3 szklanki kakao,
100-110 g startej gorzkiej czekolady,
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej


Składniki przesiać i połączyć, przechowywać w pojemniku. Aby przygotować jedną porcję gorącej czekolady: w rondelku podgrzać szklankę mleka, gdy będzie prawie wrzące wsypać 2 i 1/2 łyżki mieszanki, dokładnie wymieszać trzepaczką (można też uprzednio wymieszać mieszankę z częścią mleka, a potem wlać do gorącego płynu i dokładnie wymieszać). Jeśli zależy nam, by czekolada była bardzo gęsta (idealna do zanurzania w niej ciasteczek), należy dodać do mleka więcej mieszanki.


29 komentarzy:

  1. U mnie tek zimno, mroźnie,że bym się chetnie dołaczyła do tej czekoladki

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wypić taką filiżankę w zimowy wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladę na gorąco też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba idę zrobić czekoladkę :D Ja niestety mam taką z paczki ;p Ale też nawet lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja czekoladę uznaję tylko na twardo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię gorącą czekoladę, ale do tej pory piłam zazwyczaj La Festę !

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka czekolade moglabym pic codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym wypiła taką gorącą czekoladę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie u Ciebie. A może zamiast porannej kawy taką czekoladę sobie zrobię?

    OdpowiedzUsuń
  10. napiłabym się takiej gorącej czekolady, może ulżyłaby mi w chorobie

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie :) w taki sposób jeszcze nie robiłam czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj muszę zrobić taką mieszankę, bo czekoladę na gorąco piję namiętnie :-)) nie pomyślałabym o dodatku mąki :-))

    OdpowiedzUsuń
  13. kusisz a ja biorę udział w wyzwaniu - Nie jem słodyczy do Wielkanocy :) hihi
    https://www.facebook.com/events/908466199185511/?ref_newsfeed_story_type=regular&source=1

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow nie sądziłam, że jest przepis na to jak zrobić swoją własną gorącą czekoladę :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ahhh musi być wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam gorąca czekoladę zwłaszcza zimą i jesienią :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale u Ciebie ostatnio czekoladowo:) Takiej gorącej czekoladzie nikt się nie oprze.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jedna mała filiżanka i zrobiło się cieplutko i miło:)

    OdpowiedzUsuń
  19. super pomysł! domowa czekolada, bez żadnej chemii i polepszaczy - brawo!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam pycha! W zimie smakuje najlepiej....

    OdpowiedzUsuń
  21. Pomysł świetny :) Moja domowa czekolada składa się najczęściej jedynie z kakaa, cukru trzcinowego i gorzkiej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mimo wszystko mąkę bym pominęła,gdybym robiła taką czekoladę dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. chętnie bym wypiła taką czekoladkę

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger