października 17, 2015

Pstrąg w marynacie chermoula

Chermoula to tradycyjna marynata do mięs i ryb, która cieszy się dużą popularnością w Maroku, Libii, Tunezji i Algierii. Jest kilka sposobów jej przyrządzania, ale najczęściej taka marynata zawiera świeżą kolendrę, natkę pietruszki, kumin i czosnek. Ja zainspirowałam się marokańskim przepisem Alii. Idealnie byłoby ją podać z kuskusem lub marokańskim chlebkiem, ale pstrąg będzie pyszny również z pieczonymi ziemniakami. Polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na pstrąga:)

na 2 porcje:

2 pstrągi

na marynatę:
mały pęczek świeżej kolendry,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3-4 ząbki czosnku,
1-2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka kuminu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
4 plasterki cytryny,
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi)

Świeże zioła  i czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z przyprawami. Dodać sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gęsta pasta (marynatę można też zmiksować w blenderze - wtedy łatwiej będzie ją rozprowadzić na rybie). Każdego pstrąga oprószyć solą i pieprzem, posmarować marynatą ich wnętrze i wierzch (warto zrobić 2-3 nacięcia na wierzchu). Odłożyć na 15-30 minut. Do każdej ryby włożyć po 2-3 plasterki cytryny, piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ryby).

25 komentarzy:

  1. Wspaniała rybka, jestem pewna, że smakuje rewelacyjnie. Bardzo fajny pomysł na marynatę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam o tej marynacie, faktycznie uczę się czytając Twoje posty ;) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam rybę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane, ach jakie cudowne kolorki aż żal naruszyć tą konstrukcję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mocno zachęcający :) aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis na marynatę, może za jakiś czas go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie słyszałam o tej marynacie :P. Zjadłabym, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na marynatę, na pewno wypróbuję. Bardzo lubię takie ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musze spróbować zrobić taka marynatę. Już czuję, jak ta ryba musi wyjątkowo smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ryby, byłabym zachwycona tym daniem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam takiej marynaty, ale na pewno kiedyś przygotuję. Rybka wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ ten pstrąg wygląda apetycznie :)
    Świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za pstrągiem, nie mniej jednak kiedyś wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ryby to mięsko, którego nie umiem przyrządzać. Jakoś mi nie idzie, albo za sucha, albo niedosmaczona :( A ta powyżej wygląda tak apetycznie...że chyba podejmę kolejną próbę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taką rybę zjadłabym z wielką przyjemnością.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię pstrąga, a tej marynacie musi być rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam pstrągi, zwłaszcza te wyglądające tak smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger