lutego 22, 2016

Ciasto bananowe z łatką

Dziś przepis na moje ulubione ciasto bananowe, tym razem wersji łaciatej - z dodatkiem kakao. Banalnie proste w przygotowaniu, mięciutkie, słodkie od dojrzałych owoców, no i ten zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia...Po prostu musicie je upiec:) Takie samo ciasto możemy też przygotować bez kakao, wtedy otrzymamy klasyczny banana bread, najważniejsze jednak, by do wypieku użyć dojrzałych bananów, najlepiej z plamkami. Polecam, smacznego:)

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

3 duże, dojrzałe banany,
75 g roztopionego masła,
3/4 szklanki cukru, w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego (ja użyłam trochę mniej),
jajko (w temperaturze pokojowej),
łyżeczka sody,
1 i 1/2 szklanki mąki
ok. 2 łyżek ciemnego kakao (tyle, by zabarwić ciasto),
ok. 2 łyżek mleka

Rozgnieść banany. W misce połączyć mąkę i sodę. W drugim naczyniu wymieszać łyżką masło, banany, jajko i cukier, na końcu dodać mąkę z sodą. Wymieszać krótko,  tylko do połączenia składników. Odłożyć 1/3 ciasta, dodać do niej kakao i odrobinę mleka. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x20cm) nakładać naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta, wyrównać wierzch. Piec ok. 60 minut (u mnie trochę dłużej) w 170 stopniach.



34 komentarze:

  1. Zapachniało bananami!!! Mmm...Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super efektowna ta łatka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kooocham bananowe pod każdą postacią! :) mmm.. cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam tylko raz, z przepisu na kotlet.tv i wyszedł mi totalny zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj upiec z tego przepisu, jest naprawdę proste:)

      Usuń
  5. Siedzę sobie przy komputerze, odwiedzam blogi i myślę o bananowym chlebku i wchodzę do Ciebie :))
    No i chyba wypada zrobić, bo mi już zupełnie smaku narobiłaś. Muszę przyznać, że uroczo wygląda z kakao :))
    Ciasto bananowe jest super. Zresztą to widać po zdjęciu, że jest puszyste i wilgotne. Osobiście bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabieram spory kawałek na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmm! We had sugar free brownies this weekend and it was soooo good. I just really love cake these days. I guess its because its so cold outside that I feel like eating so much sweet stuff. I am just very happy that I manange to make everything without refined sugar or white flour and I am really learning a lot during my no-empty-calories-year :)
    Thanks a lot for your last comment : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, zjadłabym takie ciasto z wielką chęcią :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam kiedyś takie ciasto. Jest bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dość, że smakowite to jeszcze takie ładne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie! Aż trudno byłoby mi się mu oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam..łatkę zjadłabym najpierw ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczne ciacho, proste i smaczne :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  15. It look so delicious, great post dear! xoxo

    www.love-joice.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebki bananowe bardzo nam smakują...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nic tylko sięgnąć po kawałek :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystkie odcienie brązu, pucate i wilgotne wnętrze...przecież to ciasto musi smakować nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moge zamiast sody uzyc proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różne są opinie na temat takiej zamiany, generlanie sody używa się zazwyczaj do cięższych wypieków (takich jak to ciasto bananowe), a proszek do lżejszych. Jeśli jednak chcesz spróbować, to pamiętaj, że jedna łyżeczka sody to 2-3 łyżeczki proszku. Nie piekłam tego ciasta z użyciem proszku, więc nie mogę zagwarantować efektu. Pozdrawiam:)

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger