lutego 13, 2016

Proste ciasto z jabłkami i kruszonką

Dzisiejszy przepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich początkujących w kuchni. To ciasto z jabłkami jest banalnie proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki prawie zawsze mamy w domu. Dodatek owoców powoduje, że ciasto długo zachowuje świeżość. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie - ja na pewno wykorzystam przepis jeszcze wiele razy. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

na tortownicę o średnicy 23 cm:

300 g mąki,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cynamonu,
180 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2/3 szklanki oleju,
3 jajka (w temperaturze pokojowej),
2 jabłka (o łącznej wadze 450-500 g),
100 g orzechów lub rodzynek

na kruszonkę:
100 g mąki,
80 g cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
100 g zimnego masła

Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać kawałeczki zimnego masła i rozetrzeć palcami na grube okruchy.Wstawić do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, sodę, proszek, cynamon. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami i olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić rodzynki lub orzechy i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę jabłka. Wymieszać całość łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około godziny.

27 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale, już mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo apetyczne. Takie proste, idealne do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię takie proste ciasta. Przepis zapisany do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takie domowej roboty ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z jabłkami to po serniku moje ulubione. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też dziś pachniało jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam to ciasto, jest rzeczywiście pyszne i zawsze się udaje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pyszne :), a takie przepisy są świetne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne!
    Lubię proste przepisy. Takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie:) Ja też ostatnio szaleję z jabłkami, bo o tej porze roku mają najlepszy smak:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niezwykle kusząco. Pysznie puszyste i pewnie smakuje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda dostojnie mimo prostoty:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Na śniadanie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aw this looks so delicious! I would like a piece of this pei right now! I came home tonight from a weekend seminare and I feel so tired - the perfect mood for some comfort food like this cake! Lucky me, my husband made us pizza and now he is making me a tea and then I will feel all good again :)
    Have a great new week!
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  15. aż się oblizałam na sam widok:D

    OdpowiedzUsuń
  16. mniaam.. jabłkowe zawsze i wszędzie! :) Dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szybkie ciasto na niedziele , pięknie się prezentuję i z pewnością wspaniale smakuje;*

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  18. mm pycha ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Szybkie, a jakie efektowne. Najlepsze. I do tego tak bardzo kojarzy się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. aż mi smutno, że nie jem słodkiego :(

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda świetnie i na pewno jest przepyszne :))) Ciasto z jabłkami i kruszoną musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger