października 27, 2016

Kremowa zupa brokułowa / Cream of Broccoli Soup

Jeśli macie już dość szarych, jesiennych dni, polecam zdrową zupę w pięknym, wiosennym kolorze. Dzisiejszy krem brokułowy będzie pyszny z serowymi grzankami, ale ja ostatnio podałam go z parmezanem, świeżymi ziołami i pestkami słonecznika. Jeśli wcześniej przygotujemy bulion, ugotowanie zupy zajmie tylko kilka chwil. Smacznego:)

główka brokułu,
mała cebula,
ząbek czosnku,
3 szklanki bulionu (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki,
kilka łyżek parmezanu,
świeża bazylia i szczypiorek do posypania zupy,
pestki słonecznika,
sól i pieprz (do smaku)

Różyczki brokułu ugotować w bulionie lub na parze (powinny zachować ładny, zielony kolor). Drobno posiekać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, do miękkości. Zalać całość bulionem, zmiksować. Gotować kilka minut na małym ogniu, dodać śmietankę, doprawić. Każdą porcję posypać parmezanem, świeżymi ziołami i pestkami.

ENGLISH:

1 head of broccoli,
small onion (chopped),
1 clove of garlic (chopped),
3 cups of chicken or vegetable stock (the amount of liquid depeds on the preferable thickness of the soup; you can add more or less),
few Tbsp of cream (optional),
few Tbsp of parmesan,
fresh basil and chive,
sunflower seeds,
salt and pepper (to taste)

Steam the broccoli florets or boil them in a stock (their color should remain bright green). Heat a small amount of oil in a pan, add the onion and garlic. Cook, stirring for few minutes, until tender. Add them to the stock and broccoli, blend. Simmer for few minutes, add the cream and season to taste. Sprinkle with fresh herbs, parmesan cheese and seeds. Enjoy:)




43 komentarze:

  1. Oh jaka zieloniuitka :D
    Może być smaczna :D

    Zapraszam :D
    Odwdzięczam się za każą obserwacje :D

    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Typowej zupy brokułowej to chyba jeszcze nigdy nie jadłam. Wiele tracę ;) Piękny ma kolor. Na pewno jest rozgrzewająca i maksymalnie pyszna. No i zdrowa! Pozdrowionka serdeczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. We love broccoli. That would be the perfect soup for us.
    Have a good day

    OdpowiedzUsuń
  5. Right up my avenue! I love this soup ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki ma kolorek:) Musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zupy krem :) Ja teraz zajadam się zupą krem czosnkowy:) pyszna jest, a dobrze zrobiona sprawia że nie ziejesz ogniem:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, chociaż nigdy nie jadłam brokuły pod taką postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również dzisiaj ugotowałem na obiad zupę krem z brokułów, lecz ja zrobiłem wywar na bazie włoszczyzny. Muszę kiedyś wg tego przepisu ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. I really like any kind of green soup. I often make pea soup in the evening, but also broccoli soup. Especially in fall and winter we eat a lot of soup. Today we had a soup with potatoe and sweet potatoe and all the veggies I could find in our kitchen (peas, corn, green beans...). I will try to find some hibiscus somewhere around here...
    Thank you a lot for your last comment on my blog :)
    Sending much love!
    Xx

    Rosa Larissa Klara

    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  11. Brokułowy krem bardzo lubię. Moje ulubione dodatki to właśnie cebulka z czosnkiem. Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brokuły uwielbiam i często u mnie gości zupa brokułowa. Proponuje je zwłaszcza diabetykom, ponieważ zawierają chrom, który potrafi regenerować trzustkę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale tym kolorem kusisz.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupka wygląda niezwykle pysznie! Cudowny, intensywny kolor i piękne zdjęcie :) MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  15. I love broccoli ! This look beautiful !!

    OdpowiedzUsuń
  16. This is one of my favourite soups but I've never tried it with Parmesan. Will do so next time I make it.

    OdpowiedzUsuń
  17. I've made a broccoli cheddar soup before but never a cream of broccoli soup, this sounds divine!

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Pewnie smaczna i tak pięknie ją udekorowałaś. Zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Patrząc na samo zdjęcie zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam brokuły :) Chętnie wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zupy to ostatnio element obowiązkowy w mojej diecie. Pojawiają się praktycznie każdego dnia bo są idealną propozycją na zabicie głodu, który w ciąży potrafi pojawić się dość niespodziewanie i wymaga szybkiego złagodzenia ;) Pomysłów na nowe zupy coraz mniej, a u Ciebie jak zwykle się nie zawiodłam i czekała tu dziś na mnie taka smakowita propozycja. Przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. O zupce brokułowej jeszcze nie słyszałam :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękna prezentacja :-) Jak z czosnkiem-to musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kolor zupy rzeczywiście jest genialny, aż się chce jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Hi Natalia, broccoli is my favorite of all soups, yours looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  26. ja robię taką zupkę ale bez bulionu:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kochamy brokuły za ten kolor między innymi :D Zupa jest baaardzo w naszym guście :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger