stycznia 24, 2017

Zupa porowo-ziemniaczana / Creamy Potato and Leek Soup

W ostatnim poście pisałam o tym, jak bardzo nie lubię marnować jedzenia i jakie smaczne danie można przygotować z resztek. Dziś proponuję pyszną i bardzo tanią zupę z porów i ziemniaków, które wspaniale wpisuje się w moją filozofię. Wiele osób używa tylko białej części pora, pozbywając się zielonych liści. Moim zdaniem to duży błąd i sama zawsze wykorzystuję całość wybranej rośliny, zjadając wszystkie jej jadalne części - zwłaszcza liście, które są prawdziwą kopalnią witamin. Można je mrozić, a potem dodawać do zup, bulionów, gulaszy czy potrawek (spróbujcie na przykład liści kalarepki lub natkę marchewki).  Do dzisiejszej zupy, która będzie wspaniałym pierwszym daniem, używamy więc całych porów. Dla wzmocnienia smaku i aromatu dorzuciłam też pół dużego pęczka koperku, który jest idealnym dodatkiem do ziemniaków. Taką zupę koniecznie podajcie z chrupiącymi grzankami lub pestkami. Smacznego:)

Zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera.

400 g porów,
400 g ziemniaków,
1.5 l bulionu drobiowego lub jarzynowego,
200-300 g jarmużu lub szpinaku (opcjonalnie),
ząbek czosnku,
1/2 pęczka świeżego koperku,
kilka łyżek natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,

starty parmezan do posypania zupy
grzanki

Pory pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Smażyć minutę, zalać całość bulionem i gotować do miękkości składników. Dodać koperek i zmiksować na krem. Doprawić do smaku, Podawać z grzankami, pestkami i startym parmezanem.

ENGLISH:

400 g of leeks (sliced, use also green parts of the vegetable)
400 g of potatoes (diced),
1.5 l of homemade chicken or vegetable stock,
200-300 g of kale or spinach (optional),
1 clove of garlic,
1/2 bunch of fresh dill,
few tbsp of fresh parsley,
sal and pepper to taste

homemade croutons, grated parmesan cheese, sunflower seeds

Heat a small amonut of oil in a pan, add the leeks and potatoes, cook, stirring for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for a minute. Add the stock, turn the heat down to low and simmer, until tender. Add dill and blend. Season to taste. Serve with croutons, seeds and grated parmesan. Enjoy:)

Modified recipe from Jamie Oliver's new book (Superfood Family Classisc)


49 komentarzy:

  1. Bardzo piekny kolor ma Twoja zupa. Smaczna, zdrowa i pożywna i w dodatku chrupiaca dzięki nasionom słonecznika .Pozdrawiam serdecznie i zyczę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ochotę na taką zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o bym taką zupkę zjadła a co:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ mi ochotę zrobiłaś na taką zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiej jeszcze nie jadłam :o

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę - nie powiedziałbym, że zielona część pora nadaje się do jedzenia. We wszystkich przepisach używa się tylko tej białej części. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem. Akurat mam w dwa dorodne pory i nie wiem, co z nimi zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupę z pora to ja bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie :)) muszę spróbować zrobić!
    obserwuje i zapraszam : www.fancycares.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takiej zupy nie jadłam, ale wyglda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada super! Pora obiadowa, aż jeść się chce haha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię pora także taka zupka jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jej nie znam, a z chęcią przygarnę przepis. Zimą ciepła zupka naprawdę fenomenalnie rozgrzewa i jest na wagę złota :) Pyszna musi być! A kolorek ma obłędny.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy takiej szczerze nie jadłam ale z chęcią wypróbuje! :)
    sensiblees.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. That looks perfect for this wintery weather at the moment!
    Have a nice evening

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm...muszę spróbować zrobić taką zupę. Uwielbiam porę i ziemniaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam się automatycznie głodna xd

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. The addition of spinach sounds perfect for a healthy soup.

    OdpowiedzUsuń
  19. I love potatoes and leeks, Natalia! This sounds delicious! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jadłam jeszcze takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawa ta zupa, takiej na pewno jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda rewelacyjnie :)
    Nigdy nie jadłam takiej zupy, na pewno zachowam przepis.
    Pozdrawiam!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Potrzeba terqz jak najwięcej rozgrzewajacych zup

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetnie yto wygląda:) Masz bardzo dużo fajnych przepisów na swoim blogu:) z miłą chęcią obserwuję i będę tu zaglądać regularnie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super pomysł na zupę, świetnie to wymyśliłaś :) Zupa wygląda bardzo apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniaaam! Uwielbiam zupy i będę kombinować kolejną na przyszły tydzień :D
    Chyba namówię J. na Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Coś dla mnie. Takie zupy bardzo lubię. I koniecznie z grzankami :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Za porem nie przepadam, ale wygląda ciekawie. :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja dzisiaj zrobiłam pomidorówkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszna szczególnie na zimową porę :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo lubię przyrządzać zupy, które można przyrządzić w kilka minut :) Zupa porowa wygląda kolorowo i smacznie :)
    Bardzo podobają mi się Pani sposoby na przyrządzanie różnych potraw :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda bardzo apetycznie :d Też nie lubię marnować resztek.

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszna Co tu więcej pisać Za to lubie zimy bo takie zupki często goszczą na naszych stolach

    OdpowiedzUsuń
  35. I am a soup person. This looks satisfying, warming and ever so delicious.

    OdpowiedzUsuń
  36. No powiem Ci, że takiej nie jadłam, a na zdjęciu wygląda tak, że mam ochotę spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda przepysznie!
    http://joannakocera.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie jadłyśmy jeszcze takiej zupy ale chętnie wpadłybyśmy na talerz albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Made the recipe yesterday and I guarantee you have new admirers. thanks :)
    https://www.youtube.com/watch?v=3Hn6dvPofPc

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger