czerwca 15, 2018

Smalec z fasoli / White Bean Spread


Smalec z fasoli już od dawna robi furorę na różnych blogach kulinarnych, ale ja dopiero niedawno postanowiłam wypróbować ten przepis. Jest banalnie prosty i naprawdę pyszny, na pewno zostanie to jedna z moich ulubionych past na kanapki. Gdyby dodać do niego kawałeczki podsmażonego boczku, mógłby być nawet lepszy niż smalec tradycyjny! Polecam, smacznego:)

puszka białej fasoli,
cebula,
ząbek czosnku,
liść laurowy,
2 kulki ziela angielskiego,
duża szczypta majeranku, sól, pieprz, ew. granulowany czosnek

Cebulkę i czosnek drobno posiekać, smażyć do zezłocenia z liściem laurowym i zielem angielskim. Wyjąć przyprawy, zmiksować z pozostałymi składnikami pasty.

ENGLISH:

1 can of white beans (1 1/2 cup )
1 onion,
1 clove of garlic,
1 bay leaf,
2 corns of allspice,
a big pinch of marjoram, salt, pepper, granulated garlic

Finely chop the onion and garlic, cook with the bay leaf and allspice, stirring, until lightly golden. Remove the spices and blend with the rest of ingredients. Enjoy:)

27 komentarzy:

  1. Robiłam i o dziwo wyszedł mi smakowity :D Twój cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedys robiłam i jadłam ale nie polubiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam juz pastę z czerwonej fasoli, ale tej także muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat za smalcem nie przepadam, nawet z fasoli

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy, może i ja w końcu spróbuję? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczę, pierwszy raz widzę i ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja akurat nie lubię smalcu w żadnej postaci.. jakoś tak mnie nikt nie przekona, ale mąż uwielbia.. to zdecydowanie coś dla niego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. musi być pyszne! :D
    dodaję do obserwowanych i czekam na więcej inspirujących przepisów :D

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego smalcu z fasoli jeszcze nie jadłam, muszę w końcu zrobić

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam smalec z fasoli! Nawet mój mąż mięsożerca bardzo go polubił i czasami sam prosi abym go zrobiła :P

    OdpowiedzUsuń
  11. A to mnie zaskoczyłaś :) Aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smalcu nie lubię i nie jadam, ale z fasoli ciekawa opcja, mogłabym skosztować.

    OdpowiedzUsuń
  13. robiłam podobny w zimie i zniknął tak szybko, ze nie zdążyłam obfocić;)
    pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Miałam przepis od koleżanki, całkiem o nim zapomniałam 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubie takie smarowidła :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nice inspirations

    FOLLOW my Blog!!! Maybe we can follow each other!!!
    www.rimanerenellamemoria.de

    OdpowiedzUsuń
  17. Przymierzam się do zrobienia tego smalcu z fasoli od jakiegoś czasu i tak jakoś umyka mi realizacja tego przepisu. Może w końcu się skuszę. Wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robię tak samo i bardzo nam smakuje, świetny na lato do świeżego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Smalec lubię ze słoniny a takiego jeszcze nie próbowałem :D

    OdpowiedzUsuń
  20. nigdy bym się nie domyśliła, że można zrobić smalec z fasoli <3
    dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger