listopada 02, 2018

Nuggetsy z ryby / Fish Nuggets

Przynajmniej raz w tygodniu podaję na obiad rybę, ale zazwyczaj przygotowuję ją w wersji pieczonej z warzywami. Czasami mamy jednak ochotę na coś w stylu fast food, a wtedy nuggetsy z ryby zaspokajają nasz apetyt. Smakowite kąski obtoczyłam w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, bułki tartej i przypraw. Świetnie smakują z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem koperkowym. Smacznego:)

350-400 g ryby o białym mięsie (filet),
2 szklanki płatków kukurydzianych,
szklanka bułki tartej,
łyżeczka słodkiej papryki,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
sól, pieprz, szczypta tymianku
duże jajko,
2-3 łyżki mleka

sos koperkowy:

kilka łyżek jogurtu greckiego,
kilka łyżek majonezu,
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
sól, pieprz, szczypta granulowanego czosnku


Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami. Płatki pokruszyć lub zmiksować z robocie do konsystencji grubych okruchów. Wymieszać z bułką tartą, doprawić solą, pieprzem i szczyptą pozostałych przypraw. Jajko wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Kawałki ryby zanurzyć w jajku, a następnie mieszance płatków i bułki tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Wymieszać składniki na sos koperkowy (do smaku), podawać z nuggetsami.

ENGLISH:

350-400 g of white fish fillet,
2 cups of corn flakes,
2 cup of bread crumbs,
1 tsp of sweet paprica,
3/4 tsp og granulated garlic,
salt, pepper, a pinch of dry thyme,
1 large egg,
2-3 tbsp of milk

dill sauce:

few tbsp of Greek yoghurt,
few tbsp of mayo,
few tsp of finely chopped dill,
salt, pepper, a pinch of granulated garlic

Cut the fish into bite size pieces, sprinkle with seasonings. Crush the corn flakes in the food processor. Mix with bread crumbs and a pinch of seasonings. Beat the egg with milk, season with salt and pepper. Dip the fish in the egg mixture, then cover well with corn flakes. Cook, on a preheated skillet, until golden on both sides. Mix all the sauce ingredients (to taste). Serve with nuggets. Enjoy:)

25 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne z tym sosem, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh my gosh, yum!! I love fish!! This looks so amazing!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  3. They look so crisp and amazingly delicious.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najsmaczniejsze z tego byłyby dla mnie pieczone ziemniaki chociaż za ziemniakami nie przepadam :P

    OdpowiedzUsuń
  5. There's noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice factors in features also. gsn casino games

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie ryba wyłącznie bez panierki występuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie pyszności :) Aż mi ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A takie nuggetsy z rybki zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Thanks a lot for sharing this with all people you really recognise what you're talking approximately!
    Bookmarked. Kindly also seek advice from my website =). We will
    have a link exchange arrangement between us

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś przygotowywałam bardzo często- teraz juz tylko w płatkach, ale obie wersje są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi!

    Wow.
    The nuggets are great.

    Thanks for the post,
    Kisses! ❤

    OdpowiedzUsuń
  12. taka rybka dla mego podniebienia miła:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł, już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno jadłam rybkę, a zjadłabym w takiej postaci ☺

    OdpowiedzUsuń
  15. fajny pomysł z tą rybką :) ja ostatnio robiłam paluszki z dorsza pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, takie domowe nuggetsy muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealny zestaw obiadowy. Tym bardziej z dodatkiem koperkowego dipu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger