grudnia 08, 2018

Francuskie bułeczki / French Rolls

Nie ma lepszej kanapki niż ta przygotowana na bazie domowej bułeczki. Bardzo lubię je piec, a jakiś czas temu wypróbowałam przepis na  bułeczki francuskie. Są miękkie, delikatne, o puszystym wnętrzu. Idealnie smakują jeszcze lekko ciepłe, z samym masłem. Smacznego:)

400 g mąki pszennej chlebowej,
1 i 1/4 łyżeczki soli (lub trochę mniej),
łyżeczka cukru,
7 g suchych drożdży,
120 ml ciepłego mleka,
175 ml ciepłej wody

Drożdże połączyć z mlekiem, wodą i cukrem, odstawić na 5 minut do napuszenia. Po tym czasie dodać do reszty składników. Wyrabiać około 10 minut. Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie uformować 8-10 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Opcjonalnie naciąć nożem lub zrobić wgłębienie pośrodku każdej bułeczki. Piec w 220 C około 15  minut (aby skórka bułeczek była chrupiąca, można piec je z parą wodną).

Oryginalny przepis.

ENGLISH:

400 g of bread flour,
1 1/4 tsp of salt (or less),
1 tsp of sugar,
7 g of dry yeast,
120 ml of warm milk,
175 ml of warm water

Add the yeast and sugar to the milk and water, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients and knead for about 15 minutes. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes. Divide the dough into 8 to 10 pieces, form into a bun shape and let it rise for additional 30 to 40 minutes. Cut with a sharp knife (optional) and bake in 220C for about 15 minutes (bake with steam to create crusty rolls). Enjoy:)

See the original recipe.


31 komentarzy:

  1. Też tak myślę, nie ma to jak domowe pieczywo, pyszne i pachnące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bread is my weakness!! These look so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham bułeczki, a swojej roboty i jeszcze ciepłe to w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak ciepła bułeczka z domowymi powidłami o poranku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello,

    Lovely !

    Sarah, https://sarahmodeee.fr

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pieczywo jeszcze ciepłe to wręcz bajka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne są takie domowe bułeczki ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ te bułeczki pysznie wyglądają <3 Pychotki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi!

    Wow.
    It's really delicious!
    I love the french rolls.

    Thanks for the post,
    Kisses! ❤

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ one śliczne i rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cuuudowne :)
    Wyglądają jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadlabym takie buleczki na sniadanie , pysznie wygladaja.Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe, bo pięknie wypieczone i domowe. Nie ma to jak własny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh, they look so delicious! Always room for rolls!

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowe najlepsze, szczególnie na leniwe weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam! Na pewno w sobotę zrobię takie bułeczki :)
    Obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  18. Love bread and rolls! These look marvelous -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  19. ils sont beaux et bien dorés j'adore
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo smakowite bułeczki :) Pięknie wyrosły! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger