grudnia 23, 2018

Korzenne ciasto z granatem / Spiced Cake with Pomegranate



Korzenne ciasto z granatem przepis
Korzenne ciasto z granatem
Korzenne ciasto z granatem przepis


Dziś zapraszam na pyszne korzenne ciasto z granatem, które można upiec nawet w Wigilię - jest tak szybkie do przyrządzenia. Całość przygotowań nie zajmuje nawet 15 minut , a z jego upieczeniem powinni sobie poradzić nawet początkujący w kuchni. 

To korzenne ciasto bez miksera do przygotowania na szybko. Jest wilgotne, aromatyczne, długo zachowuje świeżość. Świątecznego smaku i wyglądu dodają mu kwaskowate ziarenka granatu, które dobrze komponują się ze słodkim kremem. Polecam jako najlepszy ekspresowy wypiek, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na święta, a TUTAJ więcej przepisów na ciasta z kremem :)

Polecam również mój błyskawiczny piernik w 5 minut:






Korzenne ciasto z granatem, składniki:


1 i 3/4 szklanki mąki,
1/4 szklanki kakao (2 czubate łyżki),
szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,

duża szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka starta z dużej pomarańczy (opcjonalnie)


krem:

200 g mascarpone (lub ewentualnie kremowego serka typu Twój Smak, Philadelphia),
200 g śmietanki 36%,
duża szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie
cukier puder (do smaku),

mały granat

Korzenne ciasto z granatem, przygotowanie:


W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, wanilię, kakao, przyprawy, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę/jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać trzepaczką lub łyżką, tylko do połączenia!). Wlać ciasto na tłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy (23 cm). Piec w 180 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia). Ostudzić (przez pierwsze 15-30 minut w wyłączonym piekarniku). 

Przygotować krem: ubić śmietankę na sztywno. Zmiksować serek, aby stał się bardziej puszysty. Połączyć śmietankę z serkiem, dodać wanilię i cukier puder do smaku. Kremem posmarować wierzch ostudzonego ciasta, udekorować ziarenkami granatu (najłatwiej wyciągnąć ziarenka, uderzając drewnianą łyżką w połówkę owocu lub pokroić owoc na cząstki i każdą wywijać do zewnątrz - wtedy pestki łatwo wyskakują). Przechowywać w lodówce. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



ENGLISH:

1 3/4 cups of flour,
1/4 cup of cocoa,
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
a pinch of vanilla powder,
1 1/2 tsp of cinnamon,
1/2 tsp og granulated ginger,
1/3 tsp og nutmeg,
1/3 cup of oil,
zest from one big orange (optional)

for the frosting:
200 g of cream cheese,
200 g of heavy cream
a pinch of vanilla powder,
powdered sugar (to taste),
few tbsp of milk

small pomegranate


Preaheat your oven to 180 C. Grease your springform pan (23 cm), cover with baking paper and set aside. Mix all the dry ingredients (flour, vanilla, spices, cocoa, sugar, orange zest and baking powder). In another bowl mix the eggs, yoghurt and oil. Add the dry ingredients and mix just to combine. Place the batter into the prepared pan,  bake for about 45 to 50 minutes (cover the cake with the baking paper during baking, if browns too quickly). Let cool completely (cool the cake for 15 to 30 minutes in your turned off oven, then let it cool on the kitchen counter). Prepare the frosting: beat the cream, until stiff and beat the cream cheese, until fluffy. Combine cheese with cream, and sugar to taste. Frost the cake with prepared frosting, decorate with pomegranate seeds. Store in the fridge. Enjoy:)



26 komentarzy:

  1. Wszamałabym ze smakiem, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, wygląda wyjątkowo odświętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted
    to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.
    After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę o widzę połączenie ciasta korzennego z granatem, ale musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. I love pomegranate!! This looks so delicious!! Thanks for the recipe!! I hope you have a very Merry Christmas and a happy holiday season!! Christmas hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałych i Słodkich Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten smak i aromat podczas pieczenia :)
    Cudownych, radosnych, pełnych ciepła, miłości i rodzinnej atmosfery Świąt <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Such a pretty and festive cake! Merry Christmas to you too, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  9. délicieux gâteau j'adore
    joyeuses fêtes de fin d'année

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna propozycja !
    Radosnego świętowania życzę w ten magiczny czas :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dawno nie jadłam już takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak tylko uspokoi się ten klimat świąt i słodkości od niego to chętnie wrócę do przepisu :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  13. Remarkable! Its truly awesome paragraph, I have got much clear idea on the
    topic of from this post.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda ślicznie. Szczególnie ciekawi mnie ten krem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie zjadła bym. Bardzo lubię takie korzenne ciasta, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno wyszło bardzo pyszne ciasto bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniale wygląda. Te kuleczki granatu to jak wisienka na torcie :)
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja to zawsze mam problem z granatem, coby go ołupić :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe ciasto kochana :-) życzę ci wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Akurat mam w domu granat, więc chętnie się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger