grudnia 13, 2018

Kopiec Kreta / German Mole Cake

Dziś proponuję bardzo popularne, ale przepyszne ciasto, idealne na świąteczny stół i nie tylko. Zdecydowanie nie warto sięgać po wersję sklepową, bo jego przygotowanie jest bardzo proste. Ciasto to moje sprawdzone ciasto muffinkowe, a przepis na krem podpatrzyłam tutaj. Latem banany możemy zastąpić truskawkami lub malinami. Smacznego:)

na tortownicę o średnicy 21 cm:

1 i 3/4 szklanki mąki,

2 czubate łyżki kakao,
szklanka jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju

krem:
4 duże banany,
łyżka soku z cytryny,
80 g mlecznej lub ciemnej czekolady startej na wiórki,
500 ml śmietanki 36%,
250 g mascarpone,
kilka czubatych łyżek cukru pudru (do smaku),


W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, wanilię, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia). Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Po wystudzeniu odciąć górę ciasta i odłożyć. Wydrążyć ciasto, zostawiając spód i boki, tworząc miseczkę. Ubić śmietankę na sztywno, połączyć z mascarpone, czekoladą i cukrem pudrem. Banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć w całości na spodzie ciasta, w razie potrzeby przycinając owoce, by zmieściły się na cieście. Na owoce nałożyć krem, tworząc kopczyk. Pokruszyć wydrążone wnętrze ciasta, posypać okruchami krem.


ENGLISH:

1 3/4 cup of all purpose flour,

2 heaping tbsp of cocoa,
1 cup of greek ,

a pinch of vanilla powder,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,

for the filling:
4 large bananas,
1 tbsp of lemon juice,
80 g of shaved chocolate,
500 ml of heavy cream,
250 g of mascarpone,
few heaping tbsp of powdered sugar (to taste)


Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, cocoa baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Pour the batter into a springform pan (21 cm). Bake for about 45-50 minutes and et it cool completely. Prepare the filling: whip the heavy cream, until stiff peaks form. Add the mascarpone, sugar and chocolate, mix well. Cut the top of the cooled cake and set aside. Scoop out the flesh of the cake, leaving the borders and the bottom, creating a bowl. Place whole bananas inside the cake bowl and pour over some lemon juice. Cut the fruit, if necessary to fit in. Place the heavy cream and mascarpone mixture on top of the bananas, forming a mound shape. Crumble the scooped out cake on top. Enjoy:)



24 komentarze:

  1. Robiłam tę sklepową wersję, ale chyba się pokuszę sama w 100% zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Kopiec Kreta 😍 Ale z bananem nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis chętnie podpatrzę:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto a la kopiec kreta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks so delicious!! Yum!! I can almost taste the banana filling!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie piekłam. Dobrze, że przypomniałaś ten wspaniały deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. popieram lepiej zrobić samemu :) ślicznie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to musi być pyszne, podoba mi się dodatek banana :)

    OdpowiedzUsuń
  9. sound delicious cake.
    thank you for sharing your recipe

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka - w sam raz na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym :). Co do zrobienia, to średnio mnie kusi, bo już ten okruszkowy bałagan widzę :D.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, it looks really delicious!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubimy to ciasto!! choć przygotowuję go bardzo rzadko:)
    pyszne jest

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś robiłam i wyszło bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto w sam raz dla mojej przyjaciółki. Ona uwielbia i słodycze, i wszystko co z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam go już od dawna na liście do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger