grudnia 19, 2018

Szybki piernik / Quick Gingerbread

Jeśli tak jak ja zapomnieliście o przygotowaniu ciasta na piernik staropolski, który wymaga długiego dojrzewania, warto poratować się przepisem na smaczne, ale szybkie ciasto piernikowe. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, a upiec możemy je nawet w Wigilię rano. W przepisie można wykorzystać gotową mieszankę przypraw do piernika (potrzeba by jej było około 6 czubatych łyżeczek, w zależności o kompozycji danej przyprawy). Smacznego:)

Polecam też moje ulubione pierniczki alpejskie i korzenne ciasteczka :)

na blaszkę o wymiarach 20x20cm (lub troszkę większą):

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
po łyżeczce mielonego imbiru,goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej,
po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonej kolendry,
180 g masła,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki miodu,
3 jajka,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
 garść orzechów włoskich , kilka łyżeczek cukru pudru

Masło rozpuścić z cukrem i miodem, odstawić do ostygnięcia na 10-15 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką z rozpuszczonym masłem. Dodać jajka i jogurt, szybko wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu wciskając orzechy. Piec 50 minut w 180 C. Po upieczeniu oblać lukrem z cukru pudru wymieszanego z odrobiną gorącej wody (opcjonalnie).

Oryginalny przepis.

ENGLISH:

2 cups of all purpose flour,
2 tsp og baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1 tsp of granulated ginger, 1 tsp of cloves, 1 tsp of cardamom and 1 tsp of nutmeg,
1/2 tsp of ground allspice and ground coriander,
180 g of butter,
3/4 cup of sugar,
3 tbsp of honey,
3 eggs,
2 tbsp of Greek yoghurt,
a handful of walnuts,
few tsp of podered sugar

Melt the butter with sugar and honey, set aside for 10 to 15 minutes. Mix the flour with spices and baking powder. Using a spoon, mix the flour with butter mixture. Add egss and yoghurt, mix, just to combine. Pour into baking pan lined with baking paper (20x20cm) and press the walnuts on top. Bake for 50 minutes in 180 C. Mix powdered sugar with some hot water, to create a thick glaze. Pour the glaze over the cake. Enjoy:)

See the original recipe.

23 komentarze:

  1. nie ma to jak domowy piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Love gingerbread! This looks terrific -- thanks. Happy Holidays!

    OdpowiedzUsuń
  3. o mniam, podrzucę tacie bo on zawsze lubi piec piernika na święta

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks wonderfully delicious and I love the simple preparation too.

    OdpowiedzUsuń
  6. so delicious....thank you for sharing your recipe.
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja akurat zadbałam o to, żeby piernik staropolski zrobić, ale Twoja propozycja jest świetna, żeby upiec piernik np. po Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Perfect recipe for the holidays!! And it looks delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie takie szybkie i smaczne ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  10. To coś w sam raz dla mnie, bo nigdy nie pamiętam o nastawieniu ciasta na piernik długodojrzewający :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała propozycja. Życzę Ci wspaniałych, rodzinnych chwil w Święta i na cały przyszły rok :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piernik to jedno z moich ulubionych ciast.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja w tym roku stawiam na przeróżne rodzaje ciasteczek i jakiś sernik, ale wspaniała propozycja! I na pewno będę o tym przepisie pamiętać :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego co najlepsze!
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nigdy nie piekłam piernika, mam nadzieję, że dzięki Twojemu przepisowi to się zmieni i się nauczę :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam, robię co roku :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger