grudnia 29, 2021

Mięso mielone po cygańsku

Mięso mielone po cygańsku przepis
Mięso mielone po cygańsku 

Mięso mielone po cygańsku przepis

Mięso mielone po cygańsku przepis

Szukacie prostego przepisu na szybki i prosty obiad z mięsa mielonego? Dzisiejsze mięso mielone po cygańsku jest błyskawiczne w przygotowaniu, a poza tym pożywne i pyszne - sprawdzi się również jako danie na ciepło na Sylwestra.

Mięso mielone po cygańsku może być dość łagodne lub bardzo pikantne - jak wolicie. Może być wzbogacone o inne Wasze ulubione dodatki, sprawdzą się tu na przykład pieczarki. W potrawie można wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. 

Mięso mielone po cygańsku to świetne danie na domową imprezę - świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, ale doskonale pasuje też do ryżu lub ziemniaków. Takim mięsnym sosem możecie też przekładać zapiekanki albo nadziewać tortille czy naleśniki. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z mięsem mielonym :)

Zobaczcie również moje pyszne łódeczki bolognese, idealne na imprezę:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Mięso mielone po cygańsku, składniki:

500 g mięsa mielonego,
cebula,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
duża czerwona papryka,
kilka ogórków kiszonych,
2 płaskie łyżeczki musztardy (lub do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, oregano, słodka i ostra papryka (świetnie pasuje tu również wędzona papryka), opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny

Mięso mielone po cygańsku, przygotowanie:

Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć kilka minut. Doprawić. Dodać koncentrat. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników, około 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w kostkę ogórki i musztardę do smaku. Doprawić do smaku. Opcjonalnie posypać świeżymi ziołami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Wpis sponsorowany.

Ground Meat Gypsy Stew Recipe:

500 g of ground meat,
1 onion,
3-4 tbsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
1 large red bell pepper,
few pickles,
2 tsp of mustard (or to taste),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika (smoked paprika works great here, too), oregano, marjoram granulated garlic, optionally some sugar

Heat a small amount of oil in a pan, add meat, and cook for few minutes. Add chopped onion and diced pepper. Season well. Cook, stirring, for few minutes and add tomato paste. Cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens. Add chopped pickles and some mustard. Season well to taste, Serve with some crusty bread or with some rice. Enjoy:)

7 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger