maja 07, 2022

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym 

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym  to świetny pomysł na ekspresowy i nieskomplikowany obiad dla całej rodziny. Są delikatne i mięciutkie, smakują każdemu.

Zobacz przygotowanie polędwiczek na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym zabielanym są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko oprószyć plastry mięsa przyprawami, krótko obsmażyć i tak samo krótko poddusić. Jeśli macie ochotę, możecie tu użyć ulubionej mieszanki przypraw do wieprzowiny. Pamiętajcie, by nie trzymać polędwicy za długo na ogniu, bo zrobi się twarda i gumowa, jest gotowa naprawdę szybko.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym są idealne z dodatkiem tłustej słodkiej śmietanki, pysznie smakują z ziemniakami, ryżem, makaronem albo kluskami z gotowanych ziemniaków (na przykład śląskimi lub włoskimi gnocchi). Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną polędwicę :)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym, składniki:

polędwiczka wieprzowa,
cebula,
ząbek czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
100 g koncentratu pomidorowego,
1/3 lub 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %,
ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie (lub włoskie),
opcjonalnie natka pietruszki

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym, przygotowanie:


Polędwicę oczyścić z błonek i pokroić na plastry. Oprószyć przyprawami i krótko smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron (mają być wciąż surowe w środku). Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Smażyć kilka chwil i dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i koncentrat, zalać całość wodą, tak, by zakrywała składniki w połowie. Dusić do miękkości kilka minut (nie dusimy za długo, by mięso nie wyszło suche i twarde). Wlać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą lub śmietanką (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość, być może nie będzie trzeba dodawać całości). Opcjonalnie posypać natką pietruszki. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Tenderloin in Creamy Tomato Sauce Recipe:

1 pork loin
1 onion,
1 clove of garlic,
2 cups of water or stock,
100 g of tomato paste,
1/3 or 1/2 cup of heavy cream plus 1 tsp of potato starch (or corn starch),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Italian dry herbs or Herbs de Provence

Remove any tough membranes from the meat and  cut into thick slices. Sprinkle with seasonings. Cook your pork loin on a heated skillet with a bit of oil, until lightly golden on both sides - the meat should be still raw inside. Set aside. 

To the same skillet, add finely chopped onion, cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in, add tomato paste and cover with liquid (add enough water to lightly cover the ingredients in the pan). Simmer on low for about 5 minutes or until tender (do not overcook the meat!). If your sauce is too thin, mix the starch with cream, creating a slurry. Add gradually to the sauce and simmer, until thickens. Serve over mashed potatoes, rice, gnocchi or pasta and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie trzeba spróbować 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na polędwiczki, w takiej wersji nie robiłam ich jeszcze. Bardzo chętnie spróbuję, będzie coś nowego :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam polędwiczki w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie juz mam pomysł na obiad. Rodzinka będzie zadowolona :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger