września 05, 2022

Bułeczki z nutellą

Bułeczki z nutellą przepis
Bułeczki z nutellą 


Bułeczki z nutellą przepis

Bułeczki z nutellą przepis

Drożdżowe bułeczki z nutellą to idealny pomysł na podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Są puszyste, delikatne i mięciutkie, na pewno Wam posmakują.



Ciasto na zawijane bułeczki z nutellą przygotujecie z prostych, łatwo dostępnych składników, które najczęściej mamy w domu. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają. Jeśli nie przepadacie za nutellą możecie wypełnić bułeczki dżemem o ulubionym smaku, sprawdzą się też powidła lub gęste konfitury. 

Słodkie drożdżowe bułeczki z nutellą pasują do filiżanki kawy, herbaty lub kubka mleka. Bardzo polecam, smacznego :)

Bułeczki z nutellą, składniki:

na 11-12 bułeczek:

3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
1/2 szklanki cukru,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g rozpuszczonego masła,
szklanka ciepłego mleka (podgrzanego),

ok. 200 g nutelli (kilka czubatych łyżek)

Bułeczki z nutellą, przygotowanie:

Do ciepłego mleka i odrobiny cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia (uwaga, mleko ma być przyjemnie ciepłe - zbyt gorące lub za zimne nie uaktywni drożdży). 

Spienione drożdże połączyć z mąką, cukrem i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki, ale nie dajemy za dużo, by ciasto nie wyszło twarde i suche). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość).

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0.5 cm. Posmarować po całości nutellą i zwinąć w rulon. Pokroić ostrym nożem na 11-12 części. Ułożyć bułeczki na blaszce (25x35cm) - nie trzeba zostawiać miejsca, bo bułeczki mają być przyklejone do siebie po upieczeniu. Odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia. Bułeczki piec w 180 C około 20 -25 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Nutella Rolls Recipe:

for the dough:

3 i 1/2 cup of flour,
25 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast,
1/2 cup of sugar,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of warm milk,

approx. 200 g of nutella

Mix the yeast with milk and a pinch of sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.

On a well floured surface, roll out the risen dough into a rectangle (0.5 cm thick). Smear with nutella. Roll, creating a log and cut into 11-12 pieces. Arrange in a baking tray (25x35cm) and let them rise for additional 30-40 minutes. Bake in 180 C for about 20-25 minutes. Enjoy!

6 komentarzy:

  1. Wonderful recipe:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nutella è internazionale 😀
    Senza la traduzione era l'unica cosa che avevo capito e solo con quella parola già sapevi sarebbe stata una ricetta fantastica

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis . Warto spróbować. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. I would love one with a glass of cold milk :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam nutelle! koniecznie muszę przetestować!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger