marca 22, 2024

Kotlety z tuńczyka i ryżu

Kotlety z tuńczyka i ryżu przepis
Kotlety z tuńczyka i ryżu 


Kotlety z tuńczyka i ryżu przepis

Kotlety z tuńczyka i ryżu przepis





Kotlety z tuńczyka i ryżu to świetny pomysł na obiad na piątek lub obiad z rybą w roli głównej. Kotleciki ryżowe z tuńczykiem są proste, szybkie, pyszne i tanie.

 Niektórych zastanawia, czy tuńczyka z puszki można smażyć - otóż taki tuńczyk świetnie nadaje się do dań na zimno jak i na ciepło. Pasuje do sosu pomidorowego, zapiekanek i dzisiejszych smażonych kotletów. Można wyczarować z niego wiele smakowitych potraw.

Co można dodać do tuńczyka? Takie chrupiące kotlety z tuńczyka z puszki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki i kuchennych szafek, więc sprawdzą się tu wszelkie warzywa, świeże lub suszone zioła i ulubione przyprawy. Kotleciki z ryżu za każdym razem mogą smakować troszkę inaczej.

Kotlety z tuńczyka i ryżu  wspaniale smakują z sosami (np. czosnkowym, koperkowym lub keczupem), frytkami albo ziemniakami i surówką. Smacznego:)


Jak zrobić tuńczyka z ryżem? Polecam również pyszną ryżową sałatkę warstwową z tuńczykiem:


Kotlety z tuńczyka i ryżu, składniki:

ok. 100 g białego ryżu, ugotowanego i przestudzonego,
puszka tuńczyka np. w sosie własnym
1/2 posiekanej w małą kostkę papryki (opcjonalnie),
pół marchewki startej na wiórki,
mała cebula drobno posiekana,
2 małe jajka
2-3 łyżki bułki tartej
świeże zioła (na przykład natka pietruszki, bazylia, koperek lub szczypiorek)
sól, pieprz

do panierki: jajko i bułka tarta

Kotlety z tuńczyka i ryżu, przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki na kotlety, formować małe kotleciki. Jeśli będą się rozpadać, dodać więcej bułki tartej. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podawać z sosami (np. czosnkowym, koperkowym lub keczupem), frytkami albo ziemniakami i surówką. 

Zmodyfikowany przepis Jakuba Kuronia.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


3 komentarze:

  1. Takie kotleciki na pewno są pyszne,:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tuńczyka chętnie bym zjadła, ale ryż u mnie odpada :)

    OdpowiedzUsuń

  3. Kotlety z tuńczyka i ryżu brzmią nie tylko smakowicie, ale również są świetnym pomysłem na zdrowy i sycący obiad. To połączenie tuńczyka z ryżem tworzy danie pełne białka i węglowodanów, idealne dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrową kuchnię. Dodatek warzyw oraz świeżych ziół sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku i aromatu. A możliwość różnorodnego doprawienia kotletów sprawia, że nigdy się nie nudzą. Dzięki prostocie przygotowania i przystępnym składnikom, można je szybko zrobić nawet w dniu pełnym obowiązków. Serwując je z ulubionymi sosami i dodatkami, każdy z pewnością zadowoli swój gust. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger