marca 01, 2024

Bułeczki mleczne z polewą pistacjowo-czekoladową


Bułeczki mleczne z polewą
Bułeczki mleczne z polewą


Bułeczki mleczne z polewą

Bułeczki mleczne z polewą

Bułeczki mleczne z polewą

Bułeczki mleczne z polewą

Bułeczki mleczne z polewą pistacjowo-czekoladową to łatwy przepis na domowe, słodkie bułeczki dla dzieci. Są miękkie i puszyste jak chmurka, długo zachowują świeżość. Skąpane w najlepszej polewie z masła pistacjowego i obsypane ulubionymi posypkami lub orzechami na pewno posmakują małym łasuchom.

Domowe bułki mleczne do odrywania możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych, zawsze się udają. Pyszna, lepka polewa z białej czekolady, masła pistacjowego i kakao dodaje im mnóstwa smaku. Pistacje i czekolada to naprawdę zgrany duet - dla najbardziej intensywnego smaku użyłam prawdziwego masła z pistacji od GymBeam. które zawiera w składzie tylko orzechy pistacjowe. Nie znajdziecie w nim żadnych sztucznych dodatków ani cukru. Sprawdzi się nie tylko w deserach, ale również jako dodatek do zdrowych śniadań, na przykład do owsianki. 

Jeśli macie ochotę, słodkie bułeczki dla dzieci możecie dodatkowo nadziać owocami albo marmoladą lub budyniem, ogranicza Was tylko wyobraźnia i upodobania Waszych pociech. 

Dzieci chętnie udekorują takie mleczne bułeczki swoimi ulubionymi posypkami, ale jeśli wolicie, możecie obsypać je siekanymi pistacjami lub innymi orzechami. Polecam, smacznego:)

Bułeczki mleczne z polewą pistacjowo-czekoladową, składniki:

na 12 bułeczek:

3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
7 g suchych drożdży,
1/4 szklanki cukru,
płaska łyżeczka soli,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g rozpuszczonego masła,
szklanka ciepłego mleka (podgrzanego),

kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

na pyszną polewę pistacjowo-czekoladową:
tabliczka białej czekolady (100 g),
ok. 50 g masła pistacjowego (u mnie masło pistacjowe od GymBeam),
1/2 łyżeczki przesianego kakao,
60 ml mleka

opcjonalnie posiekane pistacje, orzechy lub kolorowa posypka

Bułeczki mleczne z polewą pistacjowo-czekoladową, przygotowanie:


Do ciepłego mleka i szczypty cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, cukrem, solą, jajkiem, Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać odrobinę więcej mąki, ale nie dodajemy za dużo, by bułki nie wyszły twarde). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość). 

Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki o wymiarach 25x36cm), odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Posmarować mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. 

Przygotować polewę: zagrzać mleko, a gdy będzie gorące zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, masło pistacjowe oraz kakao. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Jeśli polewa będzie za rzadka, można dodać więcej masła lub kakao, jeśli zbyt gęsta, więcej mleka. Polać lekko wystudzone bułeczki, posypać ulubionymi dodatkami. 

Ten artykuł sponsorowany powstał we współpracy z marką GymBeam. 

4 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie, jednak już nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie i bardzo smakowicie wyglądają te bułeczki :) Uwielbiam pistacje :) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa tematyka bloga. Ja również od niedawna jestem blogerką i zapraszam na mój mylifeline :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podejrzewam, że będą smakowały nie tylko dzieciom :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger